ПОВЕЧЕ ДУХОВНОСТ ЗА ХОРАТА В КРУМ ПОЖЕЛА КМЕТИЦАТА

контакти

Хората в Крум се нуждаят от повече духовност. Разбрах това още в началото на моя мандат. Тогава направихме лятната *магерница в двора на църквата. Впоследствие направихме ремонт и на покрива. През миналото лято се появи идеята да издигнем голям кръст до селото, който да го пази. 5000 лева допълнително ще бъдат отпуснати от държавата за вътрешен ремонт на храма. Това каза кметицата на Крум Златка Тенева, преди освещаването на 15-метровото Разпятие. В словото си тя подчерта, че вярата е това спасително гориво, което ще се стреми да запази и засили по време на своето управление.

Освещаването на Кръста осъществи Негово Високопреосвещенство пловдивскиятмитрополит Николай, който пристигна специално за събитието. Нямаше как да не дойда, след такава покана, каза Дядо Николай. Той поздрави множеството за Великден и предстоящия утре Гергьовден, заявявайки, че идва да изпроси Божията благодат на Светия дух. Той пожела на жителите на Крум Кръстът да ги защитава за вечни времена.

Разпятието е израбтено от метал и е снабдено със самозахранващи се от слънцето лампи. Това дава възмжност то да се вижда денем и нощем от селото, към когото е обърнато, както и от новостроящата се в близост магистрала, уточни Златка Тенева. Тя благодари на всички дарили средства, за да може начинанието да бъде доведено до успешен край. Сред тях е Тенчо Тенев, който е зам.-шеф на КАТ София, родом от Крум и съпруг на Златка Тенева. По негова покана бе пристигнал известният тв водещ Димитър Рачков. Имам много приятели в Крум и затова реших да дойда на гости за този празник, каза Рачков. А, че беше така, пролича от получените поздрави. Сред официалните гости бяха народният представител Владимир Митрушев, заместник-кметът Светослав Стойков, част от сесийните групи на БСП и ГЕРБ, както и други общински съветници. Множество миряни се бяха събрали, за да станат част от освещаването.

По-късно Дядо Николай потегли към село Брод, където ще отслужи вечерня в храм „Свети Георги“. Литургията е част от програмата по повод регионалния празник „Гергьовден – цветен и зелен, като Великден благословен“.

*Магерница – манастир или храм, където се приготвя храната; манастирска кухня, готварница   

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук