ЗЕМЕДЕЛЦИ: ДЪЖДОВЕТЕ НЕНАВРЕМЕ, ДО 2020 Г. ЗЛЕ

контакти

Прогнозата за времето за голям период от време сочи, че в Димитровград дъждовете не валят и няма да валят когато трябва, както и количеството им ще бъде малко. До 2020 г. ще бъде все така. Това каза едрият производител Митю Вълчев. Земеделци и животновъди имаха среща с ръководството на общината и ресорни специалисти. Според тях, през май са паднали добри валежи, но след това последвало засушаване. Това оказало неблагоприятен ефект върху култури като ечемик, рапица и жито. В Северна България през периода май-юни валежите бяха повече. Там имат добив на ечемик 700 кг от декар, докато при нас – 300 кг, коментираха производителите. Митю Вълчев продължи с това, че трябва да се направят стъпки за възстановяване ракетните площадки против градушки, общината да назначи човек, който да запознава хора като него с европрограмите, да се възстановят поливните канали и др.

Целта е да видим проблемите и с каквото можем да помогнем. Амбицията ни е да инициираме поредица срещи с бизнеса, културата образованието, като тази е първата, каза кметът Иво Димов. Предложи на събралите се да бъде излъчена контактна група, за осъществяване на комуникация с местната власт. Освен това да се създадат кооперативи в бъдеще време.

Като основен проблем на животновъдите притежателят на дребно стопанство във Върбица Васил Чинлиев определи пасищата. Той отглежда 67 крави и 30-40 телета. Част от пасищата са разорани, до други няма достъп поради същата причини, пътищата между нивите са стеснени. Принудени сме да държим животните затворени, коментира той.

Според градоначалника, е трудно да се назначи човек, държащ връзка с производителите. Той определи като пропуск непоканването на представители от общинска служба „Земеделие“. Изрази обаче готовност да организира среща с областното звено, на която да се коментират предстоящите програми. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук