Земеделските стопани декларират доходите си до 2 май

контакти

Земеделските стопани трябва да декларират доходите си за 2016 година пред НАП до 2 май, напомнят от приходната агенция в Хасково. Те трябва не само да подадат годишна декларация, но така също да начислят и платят данък за получените доходи през миналата година.

Дължимият налог е в размер на 10%, но законът позволява на регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители да намалят доходите си от продажбата на произведени непреработени продукти от селско стопанство с 60% (вж. Приложение 3). Земеделските стопани, получили доходи от производство на преработени продукти и декоративна растителност, могат да намалят данъчната си основа с 40%. Земеделците, извършващи дейност като еднолични търговци, също декларират доходите си до 2 май. Те не могат да намаляват данъчната си основа с нормативно признати разходи. За тях данъчната ставка е 15% върху разликата от получените приходи през изминалата година и доказаните разходи.

Регистрираните земеделски стопани, които са получили субсидии /финансиране/ през 2016 година, също трябва да ги обявят пред НАП и да заплатят дължимия данък. Субсидиите следва да се отразят в годишната данъчна декларация, като се впишат в съответното приложение към общата част на декларацията в зависимост от реда за облагане на доходите, уточняват от офиса на НАП в Хасково. Оттам напомнят още, че земеделските стопани, могат да  ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 1000 лв., ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март. Допълнително условие е да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка до 2 май.

Повече информация за декларирането и плащането на данъци регистрираните земеделски стопани могат да намерят на сайта на НАП. Консултации може да се правят и на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция на телефон 0700 18 700.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук