ЗЕМЕДЕЛКА СЛАГА СТАМБОЛИЙСКИ НА КАНТАР С ЛЕВСКИ

контакти

Разпален, макар и кратък дебат, предизвика докладна на вчерашната сесия за изработване и поставяне на бюст-паметник на Александър Стамболийски в Димитровград. Записката бе на земеделците, част от коалиция „Да за Димитровград“, Леко Леков и Таня Делчева.

При разискването, преди гласуването, пръв взе думата местният депутат от ГЕРБ Валентин Христов. Той заяви, че няма да коментира докладната, но изрази недоволство от това, че личността на Стамболийски е представена само от добрата си страна исторически. По думите му в политическия живот на земеделския лидер има и много спорни моменти, които тактично са изпуснати в обясненията към докладната.

Всяка личност е спорна. Нима Левски не е спорен?, запита Таня Делчева. Това предизвика смут сред съветници, които с подвиквания от място остро реагираха на споменаването в този контекст името на Апостола.

Встрани от възникналия спор земеделецът Данчо Данев продължи да обяснява добрите страни на Стамболийски. Сред тях той спомена създаването на училища във всяко село, формирането на трудови войски и утвърждаване на българския лев.

Нека оставим историята и времето да преценят. Същите исторически аргументи използвахме и ние миналата година, заяви председателят на сесийната група на БСП Сашо Спасов, визирайки приетото решение за повторно издигане в Димитровград на паметника на Георги Димитров.

След разискванията, докладната беше приета. Според обясненията, подходящото за бюст-паметника място е в близост до клуб на хората от третата възраст „Раковски“. Една от причините е, че преди време там имало паметник на Александър Стамболийски, който обаче бил откраднат. Решено бе от бюджета на общината да бъдат отпуснати 5000 лв. за изработването и поставянето на монумента

[box_info]За всяка болка има лек – аптека ГЕЧЕВ – Димитровград, бул. „Трети март” – 9[/box_info]  

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук