ЗЕМЕДЕЛЕЦЪТ-ИМЕННИК МИТЬО ВЪЛЧЕВ: ИМАМ СИЛИ ЗА ОЩЕ МНОГО ГОДИНИ ПО ПОЛЕТО И ВЪВ ФЕРМАТА

контакти

[quote]ЗАРАДИ БЛАГОРОДНИ ПОСТЪПКИ, В ЗЛАТО ПОЛЕ ОБЯВЯВАТ БИЗНЕСМЕНА ЗА КАВАЛЕР НА ПОЕЗИЯТА[/quote]

Празник на днешния Димитровден има бизнесменът-земеделец Митьо Вълчев. Не чувствам умора, имам сили за още десетки години активна работа по полето и във фермата, казва той за бъдещето. За него, пък, казват, че е човек който крепи село Голямо Асеново, където, основно, развива бизнеса си.

Преди тридесетина години днешният бизнесмен Митьо Вълчев, от село Голямо Асеново, община Димитровград, действа по поддръжката на родната циментова индустрия и енергийните мощности. Работата му винаги е сочена за пример. А този професионализъм се пренася в по-ново време в управлението и на собствения  бизнес. Повече от десетилетие.

От 2002 г. бай Митьо, както с уважение му казват на село, се захваща с обработката на 3500 декара земя. Обработва я с модерна техника. Основните култури, която фирмата произвежда са пшеница, ечемик, слънчоглед, царевица, рапица и люцерна. Друга дейност е животновъдството. „Агрофермер 2000” разполага с овцеферма, разположена на площ от 20 дка и отговаря на всички европейски изисквания. В нея се отглеждат 790 овце за мляко и агнета – от породите „Плевенска черноглава“, „Местна вакла“ и „Хиос“.

Грижи се за земята и добитъка, стреми се да е коректен с хората. Преди няколко месеца отстранен работник излъга в медиите, че г-н Вълчев не плаща заплати и тормози подчинените си, споделя с възмущение Георги Златев, на 57 години, който някога е работил във фирмата, а сега на друго място. – Това е клевета, не отговаря на истината. Напротив заплатите при Вълчев са редовно плащани и високи за региона, да не говорим, че когато напуснах, получих доста над заработеното, допълва бившият подчинен.

Кметът на селото г-н Радев от своя страна, е категоричен: Благодарение на него Голямо Асеново постепенно възвръщаMitu-Valchev-1 вида си. Митьо Вълчев е човек, който крепи селото и дава прехрана на много хора. Преди години със свои лични спестявания направи голямо дарение за църквата „Св. Рождество Богородично“. Пак той помогна да се оправи читалището, което сега развива културна дейност из страната и чужбина.

По времето, когато е общински съветник, Вълчев инициира отпускането на 80 000 лева за ремонт на здравната служба. Над 30 жители на Голямо Асеново, изкарват хляба си във фирмата му.

Местните хора не пропускат да похвалят доброто, сторено от бизнесмена. Той осигурил пари на болна жена, чието състоянието било толкова тежко, че спешно се налагало животоспасяваща операция. Благодарение на него тя живее втори живот и се радва на внуци и правнуци. Мъже и жени доверяват, че когато и да са тропнали на вратата му, винаги получавали разбиране и съдействие.

Човек на около 55-56 г., който не иска да му се споменава името, споделя: Преживях тежки житейски неприятности. Стигнах до там – нямах пари за ядене, едва преглъщах от глад. Видях се в истинска безизходица. Дръзнах да обявя, че си продавам единия бъбрек, но г-н Вълчев ме спаси. Помогна ми, прие ме на работа. Благодарение на него сега съм с двата бъбрека. До края на живота си ще помня какво направи за мен и ще го обичам!

Вълчев дарява солидна сума за поваления от инсулт димитровградски поет Ангел Ников. Не спира да се интересува за него, стреми се да му бъде в помощ.

В Димитровград хората си спомнят и друг негов жест. Като общински съветник, дава 1000 лева за операция и лечение на момче  в будна кома. Приканва и други да го сторят.

Mitu-Valchev-horoПодпомага финансово изграждането на храма „Св. Илия” в село Долно Белево. За читалищата в родното си, и околните села, е меценат, помага за провеждането на не един празник. Съдейства на радиевци за концерт пред българската общност в Истанбул, осигури за това транспорт и оркестър. Заради благородните постъпки творци го  обявяват за „Кавалер на поезията“ в Злато поле…

За 67-годишния Митьо Вълчев в Димитровград и общината се говори с нескрита симпатия. Има, явно, защо. Да му е честит празника! Дълги години още да помага – и при нужда, и за добро, да развива стопанството и е щастлив в дома си!

П.С. Така видя един от именниците в общината нашият автор и приятел Андрей Андреев – Редкин. Присъединяваме се към поздрава му, желаем на г-н Вълчев и всички с  празник на този личен ден, здраве, радости, успехи и закрила от Свети Димитър!

olea-625-50 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук