Зелена икономика: Предвиждат 2.5 млрд. лева за 3 въглищни области и 10 общини

контакти

В програмата „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. са предвидени около 2,5 млрд. лева чрез Фонда за справедлив преход, за енергоефективни дейности на територията на 3-те въглищни области в страната – Перник, Кюстендил и Стара Загора. Допълнително е постигнато съгласие за включване към допустимите райони и на 10 общини, свързани с Маришкия басейн по линия на заетост и мобилност на работната сила – Нова Загора, Ямбол, Симеоновград, Харманли, Тополовград, Димитровград, Хасково, Елхово, Сливен и Тунджа.

Новината съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков. Той участва в Международен форум от кампанията „Да! На българската зелена икономика“ – „Власт и бизнес заедно за чиста енергия“, информират от регионалното ведомство.

Към момента е планирано със средствата да бъдат подкрепени дейности за рекултивация, инфраструктура за съхранение, зелен водород, био-газ, научноизследователска и развойна дейност, информира Шушков. Той подчерта, че част от тях ще бъдат насочени и за т.нар. социален преход, базиран на квалифицирана заетост, предприемачество, социални услуги и мерки, насочени към спестяване на енергия и възобновяеми енергийни източници. Какво още включва Програмата, вижте на страницата на МРРБПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук