ЗДРАВНО САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ МОГАТ ДА ЗАГУБЯТ ПРАВА, ПРИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ

НАП Хасково
контакти

От началото на годината всички хора, които сами се осигуряват за здраве, но имат други стари задължения към бюджета, могат да подават заявление преди плащането на здравноосигурителните си вноски. Заявлението се подава в офиса на НАП по постоянен адрес преди всеки превод, като целта е да не загубят своите здравноосигурителни права, съобщава от офиса на областната НАП Божана Илиева.

Това е така, защото от 1-ви януари тази година в сила влезе т. нар. единна сметка, с която се промени реда на погасяване на задълженията към хазната. Така, ако няма подадено заявление преди плащането на здравноосигурителната вноска, парите ще отидат за погасяване на по-старо задължение на човека към бюджета, допълват от НАП.

Оттам напомнят още, че от тази година самоосигуряващите се здравно трябва преведат вноските в хазната до 25-то число на месеца, следващ този, за който се отнасят те. Например здравната вноска за месец януари трябва да се внесе най-късно до 25-ти февруари тази година. Размерът на здравноосигурителната вноска и приз 2013 година е поне 16,80 лв.

Заради единната сметка, значително се улеснява попълването на платежните нареждания от самоосигуряващите се за здраве. Кодът за вид плащане е само един за всички данъци и осигурителни вноски – 11 11 11  и не е необходимо да се попълва изрично основание за плащане.

Помощ при попълването, както на декларациите, така и на платежните нареждания, клиентите на НАП могат да получат на телефона за информация на агенцията 0700 18 700 на цената на един разговор.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук