Здравният министър: Повече заразени и починали, заради ниската ваксинация срещу COVID-19

контакти

„Повече заразени с COVID-19, хоспитализирани и починали хора – това е резултатът от ниското ваксинационно покритие в страната ни“, посочи в интервю за австрийска медия министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, съобщават от ведомството.

„Заради ниския процент ваксинирани се налага да бъдат въведени ограничения в работата на някои сектори с цел намаляване разпространението на коронавирусната инфекция. Това от своя страна има негативен ефект върху икономиката“, обясни здравният министър.

По думите му неправилното договаряне на ваксини, грешното приоритизиране на групите в плана за ваксинация, недобрата логистика, както и липсата на информационна кампания са довели до недоверието на хората към ваксините срещу COVID-19.

„Съвкупността от всички тези малки проблеми изигра своята голяма роля и дава отговор на въпроса защо хората в България не искат да се ваксинират. Веднъж създадени тези негативни нагласи трудно биха могли да бъдат променени“, уточни д-р Кацаров и посочи: „Бившите управляващи вземаха по-скоро политически решения, отколкото такива, които да са в полза на гражданите и тяхното здраве.“

„В момента Министерството на здравеопазването организира по-активна информационна кампания за ползите от ваксинацията. Разчитаме постепенно негативните нагласи да бъдат променени, за да достигнем по-високо ваксинационно покритие сред населението през следващите месеци. Всяко по-агресивно действие от наша страна може да има негативен ефект. Необходими са устойчивост, постоянство, търпение“, отбеляза здравният министър.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук