Здравната вноска за безработните остава 28,40 лева

контакти

Хората, които сами внасят задължителните си здравноосигурителни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, ще продължат да плащат по 28,40 лева.

От офиса на НАП в Хасково обясняват, че това е така, тъй като минималният осигурителен доход с настъпването на 2023 г. остана без промяна – 710 лв. Според Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен доход за самоосигуряващите се лица. Така здравноосигурителната вноска за тях се изчислява в размер на 8% върху не по-малко от 355 лв. и не повече от 3400 лв. месечно.

Срокът за внасяне на здравните осигуровки е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, напомнят от НАП. Така, вноската за здраве за месец януари 2023 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари тази година. Всички, за които възниква задължение сами да плащат здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7.  Тя може да се подаде с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис чрез портала за електронни услуги, както и на място в офиса на администрацията по постоянен адрес на лицето. Подава се в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски на това основание.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца, предупреждават от Националната агенция за приходите. Прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите се възстановяват при условие, че се заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца.

Справка за здравноосигурителния статус и проверка на периодите без данни за здравно осигуряване се извършват чрез електронната услуга на НАП, която е със свободен достъп в Портала на Агенцията.

Справка за здравния си статус клиентите на администрацията могат да правят и на телефон: 0700 18 700 на цена, съгласно тарифата на съответния оператор. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук