„ЗВЕЗДИЦА“ СЕ ЗАВЪРНА ОТ УНГАРИЯ, ГОТВИ СЕ ЗА ФЕСТИВАЛ В ПОЛША

От Унгария се завърна ансамбъл „Звездица“, към едноименното читалище, където участва в международен фолклорен фестивал. Димитровградчани се представиха на високо ниво и бяха извикани на бис.

„Звездица“ включи в програмата си „Шопски камерен танц“, „Пирински женски танц“ и „На мегдана“ (емблематичната „Полегнала е Гергана“). Много овации събраха и участващите ансамбли от Сърбия, Армения, Чехия, Словакия, Германия, Англия, Испания – провинция Баския и ансамблите на домакините.

По време на турнето си из Западна Унгария изпълнителите от Димитровград изминаха над 500 км, посетиха 6 града, изнесоха 8 концерта  и участваха в парад в гр. Шарвар, за националния празник на Унгария на 20 август. Зрителите на унгарската провинция имаха удоволствието да видят танците „Родопски мъжки танц“, „Тройки“ „Варненски женски танц“, „Клюкарки“ и „Бригари“. Танцьорите и музикантите пяха и танцуваха „ Хей, мари калъм Калино“. За откриването на фестивала на сцената в двореца „Наадожди“ звездиците представиха „Въведение с венци“, „Родопски камерен танц“ и „Средногорки“. Общото мнение на организатори и публика бе, че българите са представили най-разнообразна програма с най-много различни костюми, коментират ръководителите на ансамбъла Антония и Веселин Иванови.

В туристическата си програма ансамбъл „Звездица“ включи две столици – Белград и Будапеща и езерото Балатон. Най-невероятни ще останат концертите в спа центровете, където публиката бе по бански костюми и във вода. За първи път със „Звездица“ пътува и майстор-дърворезбарят Георги Георгиев, председател на дърворезбарското сдружение „Свети Спиридон“ – Димитровград.. Той представи на щанд български сувенири и демонстрира изработка на дървени пана. Турнето продължи от 13 до 23 август.

В момента екипът на читалище „Звездица“ продължава подготовка за фестивал в Полша, град Рибник, с детската група на ансамбъла, както и за Четвъртия панаир на занаятите, 11-13 септември.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук