„ЗВЕЗДИЦА” И УЧЕНИЦИ – НА ЧОДЖУК БАЙРАМИ В ТУРЦИЯ

Звездица
контакти

Танцов ансамбъл „Звездица” и ученици от СОУ „Васил Левски” получиха персонални покани да участват на Чоджук байрами в Турция. Това е турският Ден на детето, както се превежда и словосъчетанието. В югоизточната ни съседка празникът на малчуганите се чества на 23 април.

Двете покани са свързани с традиционните за този ден фестивали. В последните няколко години в тях са участвали различни институции от община Димитровград.

Първата покана към ансамбъл „Звездица” идва от Кешан. Танцьорите ще бъдат там от 22 до 24 април. На 23-ти ще изпълнят програма в турския град. В нея ще се включат около 30 деца.

Поканата към учениците от СОУ „Васил Левски” е по същия повод. Тя обаче от „Доджа скуул” в  Истанбул. За там ще заминат 5 деца, от 3 до 7 клас. Ще се включат с народни и фолк изпълнения в програмата на фестивала.

Официалният международен ден на детето се отбелязва на 1 юни. Въпреки това, в Турция празникът се чества на 23 април. От края на 70-те години той събира деца от различни страни по света.

 

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук