ЗВЕЗДЕН ДЪЖД ОТ ПЕРСЕИДИТЕ ТАЗИ ВЕЧЕР. КАК ДА ГО ВИДИМ?

Най-интензивен тази вечер ще бъде звездният дъжд от метеорния поток „Персеиди“ съобщава NASA. Явлението може да се наблюдава от всяка точка на планетата, но в Северното полукълбо ще се вижда по-ярко. Очакванията са интензитетът на метеорити да достигне до 100 за час, летейки със скорост около 212 000 километра в час. Ще се виждат с просто око, особено добре извън града, чиито светлини, смог и прах  възпрепятстват погледа. Колкото е по-тъмно небето, по-добре ще се вижда. Съветът е да се използва легнало положение, но да не се забравя, че на човешките очи са нужни около 30 минути за приспособяване към тъмнината.

Друг начин за наблюдение е чрез Ustream предаването от космическия център „Маршъл” на NASA в Алабама. То ще е придружено с коментират на специалисти за събитието, както и за други метеорити и комети. Предаването ще се излъчва от 21:00 CDT тази вечер до 1:00 CDT сутринта. Линкът е този: http://www.ustream.tv/channel/nasa-msfc

Метеорният поток „Персеиди“ се наблюдава от поне 2000 години и е свързан с кометата Суифт-Тътъл, която обикаля около Слънцето веднъж на всеки 133 години. Облак отломки от кометата, съставени от лед и прах, преминава всяко лято, през август, край Земята, изгаряйки в атмосферата. Явлението метафорично се нарича метеорен/звезден дъжд, или падащи звезди.

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук