За 145 дни основно ще обновят Общински драматичен театър „Апостол Карамитев“

Хоризонт в бъдещето: Да започне да функционира и собствена театрална трупа

145 дни е определеният срок за основното обновяване на интериорното пространство в димитровградския Общински драматичен театър (ОДТ) „Апостол Карамитев“, бе обявено на пресконференция по проекта в Общината. В нея участваха кметът Иво Димов, ръководителят на проекта Тихомир Гочев, заместник-кметът Яшо Минков, представители на фирмата-изпълнител „Каро Трейдинг” ООД Тихомир Димов и по строителния надзор „Ди Ви Консулт БГ” ООД инж. Жоро Дъбов, както и екипа по проекта. Част от тях след това посетиха сградата на театъра, в която ремонтът стартира от тази седмица, където бяха посрещнати от директора му Тодор Боянов и екипа на институцията.

ОДТ „Апостол Карамитев“ е един от шестте общински театъра в цялата страна. Всички останали са държавни и се финансират от Министерството на културата. Нашият е на общинска издръжка. Над 200 хиляди лева се заделят на годишна база, за да функционира. Идеята след приключване на ремонта е да имаме обновена, с ново сценично оборудване сграда. Иска ми се да започне да функционира и собствена театрална трупа. Това са по-далечни хоризонти и ще мислим за тях след обновяването, коментира кметът на Димитровград Иво Димов. Градоначалникът припомни, че скоро ще бъде обявен конкурс за директор, за да бъде избран титуляр, тъй като сегашният се води временен от самото си назначаване.

Подробности за проекта даде Тихомир Гочев. Общата му стойност е 2 454 455.01 лв., финансиран чрез комбинирана подкрепа.  Безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж” (ОПРР) в размер на 2 086 287.01 лв., от които 1 773 343.95 лв. европейско и 312 943.06 лв. национално финансиране. Както и от заемно финансиране от Фонд за устойчиви градове – Фонд за градско развитие в размер на 368 168.00 лв., от които 217 219.00 лв. съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. Част от тях след това посетиха сградата на театъра, в която ремонтът стартира от тази седмица, където бяха посрещнати от директора му Тодор Боянов и екипа на институцията.

От посочените средства, 1 млн. лева ще бъдат вложени за ново сценично оборудване, обзавеждане, професионално осветление и озвучаване, бе подчертано на пресконференцията.

Такъв основен ремонт на сградата на театъра не е правен досега, само частичен, акцентира Тодор Боянов, като припомни, че преди близо 10 години бе основно поправен покривът, след наводнение, както и отвън.

При ремонта ще бъдат запазени функционалната обвързаност на помещенията. Той включва цялостно обновяване на театралния салон, сцена, подмяна на дюшеме, подмяна на сценичното облекло, интервенция по централното фоайе, възвръщане на старото положение на гардеробната. Ще бъдат запазени съществуващите стенописи. Изцяло ще се ремонтира фоайето на втория етаж, гримьорните, складът за костюми, репетиционната зала. Ще се извърши цялостна подмяна на елиснсталацията и сценичното осветление, на отоплителната, водопроводната и канализационната инсталации… Същевременно, столовете ще бъдат подменени, но запазени и дарени на някое читалище. Това са първите столове на Народния театър, но животът върви напред и трябва да се развиваме, посочи още веднъж кметът Иво Димов. Той добави, че символично ще бъде запазен столът на патрона на театъра в Димитровград Апостол Карамитев – на първи ред, на място №13.

Проектът за обновяването на театъра е един от последните от инвестиционната програма на Общината по ОПРР. Димитровград бе част от група общини по оперативната програма, която разполагаше с ресурс от 18 млн. лева, с който да изпълни конкретни дейности от инвестиционния списък. Общините можеха да вложат средствата в няколко направления. В Димитровград в направление „градска среда“ беше изпълнен проектът за централната част, в направление „образование“ – рехабилитиране на 6-те най-големи училища, в социалната сфера предстои съвсем скоро да заработи Център за временно настаняване, в сферата на културата – ОТД „Апостол Карамитев“ и културен дом „Химик“, където ремонтът също ще започне до няколко дни. Това подчерта градоначалникът, като обясни, че според разпоредбите, средствата са предвидени за посочените направления и няма как да бъдат пренасочвани за други.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук