През тримесечието: Разходите на работодателите, за наетите от тях – нарастват

През първото тримесечие на 2017 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 10.1% спрямо първото тримесечие на 2016 г. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт /НСИ/. Увеличението в индустрията е с 10.5%, в услугите – с 10.6%, и в строителството – с 5.8%.

По икономически дейности през първото тримесечие на 2017 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в икономическите сектори „Операции с недвижими имоти” – с 15.2%, „Професионални дейности и научни изследвания” – с 13.3%, „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” и „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване” – по 12.3%. Най-нисък ръст на общите разходи за труд е регистриран в икономическите сектори „Хотелиерство и ресторантьорство” – с 1.6%, „Култура, спорт и развлечения” – с 3.8%, и „Строителство” – с 5.8%.

През първото тримесечие на 2017 г. спрямо първото тримесечие на 2016 г. разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 9.9%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) – с 11.2%. По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 1.4% за „Хотелиерство и ресторантьорство” до 15.4% за „Операции с недвижими имоти”, се казва в индекса на НСИ.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук