За съжителството на котки с гълъби и „домашния“ щъркел

контакти

Любопитен момент засне фотообективът ни наскоро в една от градинките, близо до центъра на Димитровград. Главните герои са две котки и гълъби, ще стане дума и за „домашен“ щъркел в хасковско село. Решихме да ви разкажем, за да разведрим почивните ви дни от политическите пошлости, криминални сюжети на килограм и други злободневни истории…

Уличен котарак обядваше доволно с храна, оставена от състрадателни към животните жители на квартала. Ястието бе сервирано в порцеланова чиния, но не директно на земята, а върху поставена под сянка плоскост, за да е по-чисто и комфортно и да се чувства котаракът като клиент на изискано заведение.

Докато избираше най-вкусните според него хапки, близо до мястото се установи ято гълъби, привлечени от гозбата. Не мина много време и един от гълъбите взе инициативата в свои крила. Тръгна с плахи стъпки, за да види дали няма да получи някоя лапа. След като се увери, че опасността изглежда минимална, направи по-уверени крачки. Усилията на пернатото, в крайна сметка, се увенчаха с успех. Достигна до чинията и започна да кълве, точно срещу котарака, който след като се нахрани и го изгледа с учуден, но небрежен поглед, се оттегли бавно на метър разстояние. А останалите от ятото чакаха с нетърпение момента, за да „превземат“ блюдото.

 

Близък свидетел на всичко стана котка. Тя през цялото време почти не мръдна от мястото си, нито реагира с какъвто и да е жест или реакция, че има нещо против да се споделя дареното ядене с представители на птичето семейство. Не демонстрира дивата си природа, в която гълъбът за нея е щеше да е плячка, само се изпъна един-два пъти и показа зъби, прозявайки се преди дрямка в ранния горещ следобед.

Ясно е, че когато тумбакът ти е пълен, не мислиш как да си хванеш храната. Минувачи обаче споделиха и друга версия за необичайната гледка в градинката. „Те се познават“, споделиха убедително хората. Като се замисли човек, градските котки и гълъби, а и други са постоянно заедно в квартала и ще е проява на лош вкус да изядеш някое от приятелчетата си.

Традициите и разбиранията се променят. Животните все повече свикват с хората, особено ако последните ги хранят. Такъв е случаят с щъркел в хасковското село Книжовник. Птицата се завъртала често на центъра на населеното място. Много обичала кренвирши, от близкия магазин. Хапва си ги доволно, нерядко директно от ръцете на решилите да купят мръвка от близкия магазин.

Трябва да се отчете, че в случая щъркелът вероятно е и принуден да търси храна. Причината вероятно не е само в характера му, а и в оскъдната плячка. Почти напълно пресъхнала минаващата през селото река. Последното е заради сушата, но трябва да се „благодари“ и на имащите отношение към управлението на водите. Наскоро например Екоминистерството изрева, че трябва да се намалят загубите и да се осигурят алтернативни източници за напояване. От ведомството констатират, че са обезпокоително ниски нивата на ред язовири в сравнение с предходни години, предвид липсата на пролетно пълноводие и поредна много суха година. Обръща се обаче внимание на Земеделското министерство за необходимостта да бъдат предприети всички необходими действия за акумулиране на водни обеми в язовирите, намаляване на загубите по напоителните канали и недопускане разхищението на води.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук