За превишен алармен праг на серен диоксид в Димитровград алармира РИОСВ

контакти

В информация за оповестяване на населението при превишаване на алармения праг за серен диоксид Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ – Хасково посочва наднормените количества, отчетени до обяд на 7 април от АИС „Раковски“ – Димитровград

Аларменият праг SO2 от 500 µg/m3, е преминат в 3 последователни измервания. В 10 ч. количествата са достигнали 990.4 µg/m3; В 11 часа – 1116,62  µg/m3 и в 12 час. – 1094,76 µg/m3, като последният резултат показва и най-висока средночасова стойност.

В прогноза за оставащата част от деня и следващите дни РИОСВ очаква понижение на нивото на серен диоксид в атмосферния въздух.

В съобщението се посочват и чувствителните групи от населението –  деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания, за които превишението би могло да има възможни здравни последствия. и препоръчително поведение:

Като евентуални симптоми от РИОСВ описват преди всичко засягане на дихателната система. При нормална физическа активност и дишане през носа, дразнещият ефект на серния диоксид се елиминира още от първата бариера на респираторната система – лигавицата на носа. Бързото ходене или тежката физическа работа улесняват дишането през устата и съответно инхалирането на SO2 в по-ниските дихателни отдели. Това провокира здравословни проблеми от страна на дихателната система. След като експозицията на серен диоксид се нормализира, дихателната функция също се възстановява напълно за няколко часа, се казва в съобщението.

Засегнатите хора да не напускат жилищните или работните помещения като затворят плътно прозорците на стаите, да се избягва физическа дейност на открито, занятията по физкултура в училищата да се провеждат на закрито, съветват от РИОСВ.

Като вероятна причина за превишаването на алармените прагова от там посочват изхвърляне на вредни вещества от ТЕЦ „Марица 3“ АД, вследствие пусков режим, след запалване, на Парогенератор К-4 на енергиен блок 120 МВт в 23.33 часа на 6 април 2022 г.

РИОСВ е направила предписание за намаляване на работните мощности и в момента извършва проверка на място, информира директорът на Регионална инспекция по околната среда и водите – Хасково инж. Наталия ПачемановаПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук