ЗА ПРАЗНИКА НА БУКВИТЕ – COCA COLA НА КИРИЛИЦА

Кока кола
контакти

[quote]ПРОВОКИРАНЕТО НА ОБЩЕСТВЕНА ДИСКУСИЯ Е ЦЕЛТА НА ИНИЦИАТИВАТА[/quote]

Амбициозна инициатива са подхванали група потребители във Фейсбук. Целта им е да съберат 10 000 човека, харесващи идеята логото на Coca Cola да се изписва на кирилица, както е било преди. След това ще изпратят отворено писмо до компанията с настояването идеята да бъде осъществена. Целта е това да се случи до 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Защото вярваме, че азбуката ни заслужава този знак на уважение от марката, която, макар и глобална, има специална история с България. И най-разпознаваемото лого в света, изписано отново на кирилица, е чудесен начин да покажем колко е важно една нация да застава зад собствената си култура, дори на пръв поглед не толкова значимите неща. Вярваме, че във време, когато младите пишат все повече на латиница, връщането на кирилизираното лого на една от най-познатите им напитки ще ги провокира да преоткрият красотата и богатството на българския език, казват създателите на страницата в социалната мрежа.

До момента има 1537 харесвания. Нужни са още доста кликвания, но по коментарите може да се прогнозира, че бройката бързо ще бъде достигната. Хората подкрепят идеята, въпреки че има и такива, които смятат, че това не е необходимо. Повечето се обединяват около становището, отнасящо се не толкова до напитката, а до това, че трябва да защитим кирилицата. Именно провокирането на обществена дискусия по проблема е част от целта на инициативата.

Подробности около кампанията, история на Кока Кола през годините в България преди и сега може да видите във Фейсбук на този адрес. Ще видите също фотографии от близкото и не чак толкова близкото минало. Неща, които със сигурност ще ви харесат и ще ви изненадат.

ЧАСТ ОТ ИСТОРИЯТА

През 1965 г., дълбоко зад Желязната завеса, се случва немислимото. В България започва да се произвежда Кока-Кола, един от най-ярките символи на капитализма. В момент, в който пропагандата тръби, че Кока-Кола е изключително опасно алкохолно питие, използвано от американските войници преди битки, чистата случайност слага началото на една от най-куриозните истории от времето на Студената война.

Тончо Михайлов, технолог в поделението за безалкохолни напитки на българското предприятие „Тексим“, е изпратен в Париж на служебна командировка. От „Тексим” искат да правят оранжада и една от задачите на Михайлов е да опита подобни напитки във Франция и да посети предприятия, работещи в бранша.

Съдбата го отвежда в едно парижко бистро и му поднася не друго, а една Фанта. Силно впечатлен, на следващия ден той моли домакините си да го заведат в предприятието, което произвежда Фанта. Това е част от историята, разказана на страницата в социалната мрежа. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук