За почтеност има място в политиката, доверие е нещо, което може да се заслужи

Виолета Желева, кандидат за народен представител от коалиция „БСП за България“

Виолета Желева е трета в листата за хасковска област на коалиция „БСП за България”. Родена е на 9 април 1980 г. в Димитровград. Завършила Професионална гимназия по лека промишленост – Хасково, след нея се дипломира като текстилен инженер в Технически университет – Габрово. Следва обучение по „Политически мениджмънт“ в Софийския университет, откъдето излиза дипломиран политолог, с магистърска степен. Има професионална квалификация по програмите „Управленски умения“ , „Академия за социална политика“, „Академия за общинска политика“. Общински съветник в Местния парламент на Димитровград от 2011 до 2015 година. Семейна, със син на 17 години. Живее и работи в Димитровград.

 • Г-жо Желева, освен с кратката визитка, как бихте се представили на тези, които не ви познават?
 • Креативен, последователен, отговорен човек. Може би нямам достатъчно опит и не съм от така наречените „професионални политици“, но при отстояването на принципи – енергия, борбеност и воля не ми липсват. Ако получа доверие, ще защитавам интересите на всички български граждани. Моделът на поведение на политиците трябва да се промени. Време е, да се докаже, че думата „Почтеност“ има място в политиката, че „Доверие” е дума, която може да се заслужи.
 • А виждате ли такова доверие в предизборната кампания?
 • Почти не, за съжаление. Доверието между избирателите и политиците е силно разклатено. Знаех го преди кампанията, виждам го и сега, при срещите, които правим. Хората са много разочаровани, не вярват на политиците. Дори да говориш истини, не вярват.
 • Вие вярвате ли, че говорите истини? Когато говорите за платформата на БСП, например? Вярвате ли, че обещанията могат да се изпълнят?
 • Убедена съм! Платформата е реалистична и може да се изпълни, разбира се, не веднага, с вълшебна пръчка, а за четирите години на мандата, ако Коалиция „БСП за България” получи доверие от избирателите и състави правителство.
 • Успявате ли да предадете увереността си на избирателите, по време на предизборните срещи?
 • Трудно могат, в рамките на една среща, да се убедят разочаровани хора, че промяна е възможна. Но се опитваме да го правим, защото всички ние, в листата, вярваме. Знаем, че ако ги разочароваме отново, ще е пагубно за всички. Знае го, мисля, и лидерът ни Корнелия Нинова. Затова, каквато е казала – изпълнила го е. Направи революционни промени в устава. Показа, че може да води решителна политика – първо в партията, да се надяваме, скоро и в държавата. Аз й вярвам. Също и останалите. А за себе си мога да кажа, че поема ли ангажимент – до последно се стремя да го изпълня.

Вярвам на Корнелия Нинова, показа решителност в политиката

 • Кои ще са вашите приоритети, ако бъдете избрана за народен представител? Към какво бихте насочили усилия – в регионален и национален план?
 • В региона развитие е получило шивашкото производство, като част от леката промишленост. И в Димитровград, и в Хасково, и в населени места около него има такива предприятия. Аз от години работя в тази сфера. Познавам проблемите. Знам колко е трудно малките фирми успешното да кандидатстват по европейски програми, ако търсят финансова подкрепа. Изисква се много, а те не са подготвени. Не могат да си го позволят. Трябва да се облекчи процедурата и да се създадат условия повече фирми да кандидатстват по програми. Така ще стават по-конкурентноспособни. За това бих насочила усилия.
 • Като общински съветник, в периода 2011 – 2015 година, приоритет ми беше социалната политика. Имала съм редица инициативи. Смятам, че и на по-високо ниво, бих могла да проявявам. Социалната сфера е важна, затова „БСП за България” й отделя подобаващо място в програмата си. Мерки са насочени в подкрепа на младите предприемачи, младите семейства, майките, които, знаем, при управлението на ГЕРБ, неведнъж протестираха срещу размера на майчинството. То остана 340 лв. – под минималната работната заплата. Затова виждането е да се обвърже с темпа на растеж на минималната работна заплата, а тя на средната. Не може минимумът да стане 460, а в бюджета да се залагат 340 лв. за отглеждане на дете през първата година. Това е подигравка с майките!
 • „Социална справедливост, подкрепа за младите семейства и възрастните хора, достойно възнаграждение на труда”, това е записано в предизборната платформа на Българската социалистическа партия и аз бих била удовлетворена да имам принос в осъществяването му.
 • Като народен представител, ако бъда избрана, се ангажирам да работя с всички кметове и представители на местните власти, независимо от коя партия са. Само взаимодействие би помогнало по-бързо да се подобри  животът на хората в дадено населено място. Конфронтацията не е от полза на никого. Ето, например т. нар. Промишлената зона между Хасково и Димитровград, която се оформя. Успешно начинание!  Адмирации за привлечените инвестиции!  Но ако повече народни представители от региона помагат, развитието ще е по-добро. И не само там!

Изпускаме държавата си. Малцина са облагодетелствани, мнозина изнемогват.

 • С платформата си Коалиция „БСП за България” казва, че залага на хората, мисли за тях, иска властта, за да подобри живота им… Хората, според вас, какво трябва да разберат за ролята си на изборите, какво да направят?
 • Да разберат колко са важни предстоящите парламентарни избори за бъдещето на България. За бъдещето на всеки един… От 10 години страната ни е в Европейския съюз, а сме на дъното на всички класации. Изпускаме държавата си. Малцина са облагодетелствани, мнозина изнемогват. Ако в големия град нещата са сравнително добре, в малкия и селото животът замира. Заговори се за градове – призраци, в Северна България. Очевидно, няма кой, освен българинът, да вземе нещата в ръцете си и промени това.
 • Как? Най-напред – като излезе да гласува на 26 март. Като гласува с разум и подкрепи не популистки обещания, а изпълнима програма. Като си отговори на един простичък въпрос, казвам го, понякога, на събрания: Може ли човек, който с лека ръка хвърля държавата от избори на избори, който доброволно се отказва от управлението, 2 пъти, пак да застава, с обещания, пред хората? Пак да иска подкрепа? Аз не го разбирам. Затова казвам: Направете разумен избор! Поискайте промяна. Поискайте правила, сигурност, справедливост, с № 10 в бюлетината. Заедно можем. Човекът на промяната е ТУК.

Парламентарни избори-2017. Купуването и продаването на гласове е престъпление!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук