За поне две години без шоково поскъпване на водата в Димитровград настояват кмет и председател

774 млн. лева са необходимите инвестиции за ВиК инфраструктура в област Хасково, според МРРБ

Цената на водата няма как да не се актуализира на фона на трикратно по-скъпия ток и увеличението на минималната работна заплата за последните десет години. Това обаче не трябва да стане шоково. За поне 2-годишен гратисен период, през който да няма шоково поскъпване и тя да се формира на база себестойност, настояхме с председателя на ОбС Гергана Кръстева на срещата с регионалния министър Виолета Комитова, информира кметът на Димитровград Иво Димов.

В същото време от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) искат консолидация и присъединяването на Димитровград към ВиК – Асоциацията и то възможно най бързо, за да не изгубим европейското финансиране. До десетина дни юристите трябва да изготвят споразумението, което ще бъде предложено за одобрение на Общинския съвет в Димитровград, допълва кметът.

На състоялата се в понеделник среща в МРРБ с министър Комитова и екипа й, освен Димов и Кръстева, участваха ръководството на „Български ВиК холдинг“ ЕАД и управителите на ВиК – Хасково и ВиК – Димитровград. На нея бяха набелязани конкретни мерки за решаване на проблемите с водоснабдяването и канализацията в двете общини, съобщават от ведомството.

Необходимите инвестиции за ВиК инфраструктура за територията на област Хасково са определени с регионалните генерални планове, като за постигане на съответствие със задължителните директиви на Европейския съюз в областта на водите за община Димитровград са необходими 179 млн. лева, а за област Хасково – 774 милиона лева.

На срещата беше изтъкнато значението на финансирането от фондовете на ЕС и че то ще продължи само при спазване на изискването за консолидиране на принципа „една територия – един оператор“, за да може ВиК операторът дори в малка община като Димитровград, устойчиво да изпълнява функциите си по поддържане на качеството на ВиК услугата според европейските изисквания.

Министър Виолета Комитова се ангажира лично да следи и подпомага изпълнението на договорените на днешната среща решения.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук