За опасност от водна криза предупреди ВиК – Димитровград

Дружеството иска кредит от 500 000 лева, за да не изпадне в несъстоятелност

ВиК – Димитровград е в критични икономическо състояние, става ясно от становище на управителя му, изпратено до Регионалното министерство и Общинския съвет.

Прогнозната загуба на дружеството за 2021 г. ще надхвърли 400 000 лева. Краткосрочните задължения към доставчици в края на годината ще надхвърлят 600 000 лева…

Дружеството е в състояние на ликвидна криза и в неплатежоспособност, като не може да плаща най-необходимите си разходи за дейността. Особено тревожно е положението при задълженията за електрическа енергия. Към момента ВиК – Димитровград има неплатени задължения за ток на стойност 404 850 лева, като се очаква за декември нова сметка, която да надхвърли 200 000 лева. Постъпващите приходи са достатъчни единствено за покриване на разходите за персонала и 1/4 от необходимите разходи за дейността за съответния месец.

Налице е остра нужда от кредит в размер на 500 000 лева за заплащане на неплатените задължения за ток и за частично посрещане за първите три месеца на 2022 г., се казва в доклада.

Ако не бъде получен кредитът, през януари или февруари дружеството ще обяви несъстоятелсност… Налице ще е реална опасност от възникване на водна криза в община Димитровград, тъй като при обявяване на несъстоятелност, потребителите ще останат без доставчик на ВиК услуги подчертават дебело от Водното дружество.

Докладът е приложен към точка от дневния ред на ОбС, в която се съобщава, че на 21 декември ще се проведе Общо събрание на съдружниците във ВиК – Димитровград. Дневният ред включва разглеждане на финансово-икономическото състояние на дружеството и приемане на решение за допълнителни парични вноски от съдружниците. Основанието за свикването му е, че загубите надхвърлят 1/4 от капитала на дружеството.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук