ЗА ДИМИТРОВГРАД В СПИСЪКА НА ЮНЕСКО ТЪРСИ ПОДКРЕПА ИВО ДИМОВ

Ние ще направим необходимото, да изпратим съответните писма до Министерството на културата, до офиса на ЮНЕСКО в София и до министър-председателя с молба за подкрепа, Димитровград да влезе в списъка със защитени обекти. Защото наистина имаме архитектура, имаме дадености, които са уникални и трябва да ги запазим за нас, за бъдещите поколения. Още повече, влизайки в този списък, ще имаме възможност да оперираме със средства, коментира пред Българското национално радио кметът Иво Димов.

Готвената инициатива е във връзка с  виждането на експерта по паметници на социализма Йорг  Хаспел, че заедно с монумента на Бузлуджа, Димитровград има всички дадености да влезе в списъка със защитени обекти на световната организация. Това обаче зависи от решението на българската държава.

Темата кореспондира и с друга реалност от последно време – като част от проекта АТРИУМ, Димитровград  официално стана част от европейски  културен маршрут , представящ архитектурата на тоталитарните режими в градоустройството. В АТРИУМ участват партньори от 11 страни – Италия, Словения, България, Унгария, Словакия, Румъния, Хърватска, Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Гърция, обединени от желанието в културен и историческа аспект да представят наследството на преживените от тях различни тоталитарни управления през ХХ век..

Декларираните като  паметник на културата архитектурни комплекси  от  първите години на града да бъдат поставени под закрила, Димов поиска от генералния секретар на  ЮНЕСКО и в началото на 2013 г. при  посещение в Париж. Тогава той дори покани  Ирина Бокова в Димитровград, но визита така и не се осъществи.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук