За два цилиндъра по-малко на багер, 504 хил. лева глоба за Димитровград. Кметът: Пълен абсурд

Няма община, която да няма финансова корекция – абсолютен нонсенс с проектите, подчерта Иво Димов

Финансова корекция в размер на 504 369 лева е наложена на Община Димитровград от Управляващия орган по проект за предотвратяване на последиците от природни бедствия, по програма за трансгранично сътрудничество България – Турция.

Информацията става ясна от докладна записка на кмета на Димитровград Иво Димов, която Общинският съвет ще разгледа идния четвъртък. В нея се обяснява, че Община Димитровград е сключила договор с фонд ФЛАГ на 21 август тази година, за поемане на общински дълг в размер на 410 000 лева, предназначен за финансиране и рефинансиране за успешното приключване на дейностите по проекта и осигуряване  на средства за разплащане с изпълнителите, преди окончателното им превеждане от Управляващия орган.

На 6 октомври в Общината постъпва писмо от Управляващия орган, в което се посочва съмнение за нередност. На 20 октомври Общината излага възражение. Седмица по-късно обаче, финансовата корекция е наложена. Вследствие, Общината подава жалба до Административен съд – Хасково, с което е образувано дело, чието разглеждане предстои. В тази връзка на Общинския съвет е предложено да вземе решение да промени вида на дълга – от краткосрочен в дългосрочен, както е записано в точка 8 от дневния ред – тук. Идеята на трансформацията на кредита е да не се губи време и да се плаща лихва и главница.

С посочените 504 369 лева Община Димитровград придоби многофункционален багер за почистване на речни корита. С други думи, наложената финансова корекция по проекта е 100%. Това бе определено като абсурдно от кмета Иво Димов, когото потърсихме, да даде допълнителни пояснения.

По принцип, пълна финансова корекция се налага, когато по даден проект не са изпълнени дейностите. В случая, нарушението е, че багерът не бил с 6 цилиндъра, а 4-цилиндров и сме купили допълнителна техника за него. И заради това ни налагат 100% финансова корекция, което е пълен абсурд. Презумпцията ни бе, че разходите за 4-цилиндровия са по-малки, отколкото при 6-цилиндров, поясни Димов.

Ако в крайна сметка, бъде наложена финансовата корекция, ще излезе така, че багерът ще трябва да бъде платен с общински средства, понеже няма да има верификация от Управляващия орган. Не сме съгласни с абсурдното му тълкувание и завеждаме дело, за да го оспорим, поясни кметът. Темата с финансовите корекции е много сериозна, подчерта той.

В началото на следващата година предстои заседание на Управителния съвет на Сдружението на общините, чийто зам.-председател е Иво Димов, в което ще се обобщят данните за финансови корекции на територията на цялата страна за всички общини.

Няма община, която да няма финансова корекция – абсолютен нонсенс с проектите. Имаме още куриозни случаи, които също обжалваме. Например, паркът зад алея „България“. По този проект имаме корекция, че фирмата-кандидат е от трета категория и сме предприели ограничителни изисквания. В същото време, самата категория на строежа е трета и няма как да допуснем фирма, която не е с такава, продължи по темата градоначалникът.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук