ЗАЩО САЛИМ НАИМ НЕ СТАНА ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ДИМИТРОВГРАД?

Две бяха предложенията за почетни граждани на Димитровград за 2016 година. Едното – за дарителя Дафина Димитрова Пфиртер, бе от кмета на Община Димитровград Иво Димов. Сесийна група Коалиция „Да за Димитровград” предложи за званието треньора на Спортен клуб по борба „Димитровград” Салим Наим Салим.

Пфиртер бе удостоена със званието Почетен гражданин на заседанието на Общинския съвет през юли месец. Официалната церемония по награждаването й ще се състои на 2 септември – празника на Димитровград, на тържествена сесия  на Общинския съвет. Предложението за Наим, обаче, липсваше в дневния ред на юлското заседание. Липсваха и дебати по темата, впоследствие. Защо то не се появи, е въпрос, който зададохме на няколко човека.

[quote]СЪВЕТЪТ РЕШИ[/quote]

Председателя на ОбС Гергана Кръстева обясни, че докладната не е намерила място в дневния ред на заседанието, защото той се определя от Председателския съвет. Неговото решение е предложението за почетното гражданство на Салим Наим, да не бъде включено. Основна причина е възражение от Постоянната комисия „Култура, вероизповедания и средства за масова информация”. Представителите й решили, че Салим все още е много млад и тепърва му предстои да се развива, обобщено заяви Кръстева. И напомни: Темата е деликатна, внимателно трябва да се описва, да не се обиди треньорът по борба.

Pazar-praznikЕдинодушно, комисията прие, че двете предложения са несъвместими и несравними от етична гледна точка.  Единият човек е отдал страшно много и е постигнал високи резултати, но на него това му е работата. Когато е така, е редно първо да те награди работодателят ти, в случая Българската федерация по борба. Като свърши кариерата ти, например, естествено е и в населеното място да те наградят. Насреща имаме друг човек, който отделя от времето си, от парите си, жертва се за другите. Не са съвместими делата, на различни плоскости са. Би се получило обезсмисляне на наградата за почетен гражданин. Това коментира председателят на Комисията по култура в ОбС Гроздан Грозев, с убеждението, че е щяло да има сравнение между Салим Наим и Дафина Пфиртер, ако и двете предложения са били разисквани.

[quote]МЛАД Е, ИМА ВРЕМЕ[/quote]

Според него, младостта е един от доводите, но не основен, предложението за Салим Наим да липсва в дневния ред, подчертавайки отново, че двете са несъвместими. Той смята, че нищо не пречи следващата година треньорът по борба да е отново сред номинираните за почетни. По думите му, може да има няколко кандидатури на спортисти, от които да се направи избор, съпоставяйки ги. Никога, казва Грозев, не е късно и на треньора по борба да му дадем наградата.

Представяш ли си какво щеше да е за този човек, ако беше отхвърлен на сесия? Политиците така са устроени, че винаги търсят слабо място и пробив в системата. Щеше да се опорочи призът, убеден е председателят на комисията по култура.

Творецът допусна, че в Коалиция „Да за Димитровград” сами са стигнали до извода, че няма нужда да влизат в полемика, тъй като нещата ще опрат до популизма.

Не приемаме мотивите, че треньор №1 на Димитровград е все още млад и му предстои да се доказва. След като сме предложили Салим Наим, значи за нас е заслужавал. Но няма смисъл да спорим. Жалко за него. Болшинството от представителите в Председателския съвет решиха да не допуснат кандидатурата до разглеждане в зала. Не точно за тази докладна, но за други, свързани с Коалицията и в частност със Стефан Димитров, се забелязва тенденциозност, коментира председателят на сесийната група „Да за Димитровград” Стефан Венков.auto-banner

Имаше очаквания липсата на докладната в дневния ред на юлското заседание да доведе в началото до въпроси, но такива не последваха. Венков посочи, че било безсмислено, защото предложенията за почетни граждани, по Статут, се правят до края на април и ще се касае за изпуснат срок.

По-различно мнение изказа председателят на ОбС. Герана Кръстева уточни, че Председателският съвет е прецизиращ орган. И нищо не е пречело да се предложи изготвената вече докладна да бъде внесена като извънредна. Последната се е разглеждала само от две Постоянни комисии –  „Култура, вероизповедания, средства за масова информация”, „Законност и обществен ред”. Същите разглеждали и предложението за Дафина Пфиртер. Кръстева каза още, че няма задължение или нормативно изискване предложенията за почетни граждани да обсъждат повече комисии.

[quote]3 : 2 ИЗВЪН ТЕПИХА[/quote]

С 3:2 гласа, Председателският съвет, в крайна сметка, решава да не включи в дневния ред предложението Салим Наим да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Димитровград”. За включване са били вносителят от „Да за Димитровград” Стефан Венков и представителят на БСП Тодор Тодоров, който е и председател на Постоянната комисия „Образование, младеж и спорт” в Местния парламент. Да не се разглежда предложението глас са дали Гергана Кръстева, нейният заместник Юлиян Семерджиев и председателят на сесийната група на ГЕРБ д-р Вълчо Митрушев.

Председателят е в правото си да разпределя докладните записки по комисии. Лично аз смятам, че щеше да бъде добре двете докладни да бъдат разгледани от всички комисии, тъй като се касае за почетни граждани. Твърдо подкрепям предложението Салим Наим да бъде удостоен, заради многобройните му успехи, не само на национално, но и на международно ниво. Той, може би, е най-успешният треньор в историята на Димитровград. Но такова бе решението на Председателския съвет. То се взема с мнозинство, коментира Тодор Тодоров.

И така… Треньорът по борба Салим Наим Салим не стана Почетен гражданин на Димитровград. Въпреки всичко, което е направил и продължава да прави за димитровградския спорт. Въпреки пълното съответствие на номинацията му със Статута.

Защо? Отговорът на въпроса, след прочетеното, всеки може да си даде сам. Също, да прецени  доводите. …Такава, просто, е местната конюнктура.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук