Зачатие на Света Анна – покровителка на брака, семейството и майчинството

контакти

Българската православна църква отбелязва на 9 декември зачатието на Света Анна – майката на Богородица. Тя се почита от християните като покровителка на брака, семейството и майчинството.

Почитта към светицата се разпространява през шести век, когато в Константинопол е построена първата църква, носеща името й. Въпреки своя праведен, скромен живот, Анна и съпругът ѝ Йоаким нямали деца близо 20 години. Двамата  отправяли непрестанни молитви към Бога да се смили да ги дари с дете.

Един ден Ангел Господен се явил пред Анна, която упреквала себе си за бездетството, и я известил, че ще роди дъщеря за спасението на света, на име Мария. Чувайки тези думи, Ана дала обещание, че ще посвети момичето на Бога.

Двамата съпрузи изпълнили своя обет и когато малката Мария навършила тригодишна възраст, я завели в Йерусалимския храм.

Според поверието, от днес започват родилните мъки на Богородица, която е дала на човечеството Исус Христос. Ето защо младите и бременните жени не трябва да работят на този ден, за да родят по лесно.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук