ЗАРАЗА ПО ЖИВОТНИТЕ В ОДРИН СПЕШИ ВЛАСТИТЕ В ХАСКОВО

Огнище на заразен дерматит по животните е констатирано в област Одрин, Турция. По този повод заместник-областният управител на Хасково Станислав Дечев свика заседание на Областната епизоотична комисия. На нея бяха набелязани конкретни мерки за предотвратяване проникването на болестта на територията на нашия регион, съобщават от Областна администрация.

На заседанието присъстваха директорът на Областна дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ Георги Станков, д-р Владимир Хърсев – началник отдел „Здравеопазване на животните“, комисар Ангел Цанков – директор на Областната дирекция на МВР, инж. Георги Масларов – директор на Държавно горско стопанство Хасково. Участие взеха още д-р Снежана Иванова от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/,  представители на Регионална инспекция по околна среда и води /РИОСВ/, Областна дирекция „Земеделие“, Гранично полицейско управление Свиленград и др.

На заседанието се изясни, че заболяването е характерно за Африка, а дерматитът по животните е подобен на шарката. Основни преносители са кръвосмучещите насекоми.

Със заповед на областния управител са набелязани необходимите мерки за действие. Сред тях са: ежемесечни клинични прегледи в ОДБХ за този вид дерматит на едрите преживни животни, отглеждани в общините, граничещи с Турция и Гърция, контрол върху търговията и движението на едри преживни животни, съвместно с МВР и др.

rk4_banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук