Запрашеност над нормата в 6 от 9 дни през януари в Димитровград

Запрашеност над нормата е регистрирана в 6 от 9 дни през януари месец в Димитровград. Данните са от ежедневния бюлетин за качеството на въздуха на Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/.

Вписаните данни, доколкото се разбира, са от Автоматична измервателна станция /АИС/ „Раковски“. Повишение на фини прахови частици е регистрирано на 1, 2, 5, 6, 7 и 8 януари, съответно – 1.52, 1.24, 1.05, 1.14, 1.15 и 1.3 единици над нормата. Такива не са отчетени на 3, 4 и 9 януари. За 10 януари данните все още не са генерирани. Междувременно, има проблем с ежедневния бюлетин на страницата на ИАОС и той не всеки път се отваря.

Обичайно, превишения на стойностите се регистрират през зимния период. До болка са познати някои от причинителите. На първо място експертите поставят печките на твърдо гориво. Но не е необходимо да си експерт. Достатъчно е да отвориш прозореца вечер, за да разбереш, коментират граждани.

Според синоптици, причина за задържането на прахови частици над нормата е тихо време и липса на вятър, както и географското разположение. Влияние оказва и мъглата, която тези дни бе много гъста, както се вижда на снимката.

Не на последно място, причина за замърсяване на въздуха са многото автомобили, движещите се пътищата и в градска среда.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук