Започна хайката за изоставени коли. Първата жертва – Волга

контакти

От днес започна хайката на Община Димитровград за изоставени коли, които не са в движение. В нея участват служители на общинския отдел „Инвестиционна дейност, околна среда и води“ /ИДОСВ/ и полицията. Първата жертва бе Волга, веднага след нея – Ситроен.

Началото на акцията бе съпътстван с комичен момент, когато се появи собственикът на Волгата. Хайде да се хванем на бас, че мога да запаля колата и да мина преглед без проблем. Не я продавам! На 5000 км е двигателят, подхвърли Никола Севов. Вижда се, разбира се, че не я карам от много време. Ще я закарам в гараж. Нарочно я държа тук. Този паркинг, дето го гледате, съм го правил лично аз, със собствени средства. Тук имаше градинка, но издействахме от местната власт да стане паркинг. Бетонът е от нас, заяви твърдо Севов, който в същото време похвали администрацията, която предприема мерки срещу изоставените трошки.

В последните години са доста случаите с подобни автомобили, които заемат паркоместа и са неприятна гледка. Това не е първата акция. Такива реализирахме и предходни години. Не е чак толкова важно да налагаме санкции. По-изгодно за хората с такива возила е да ги предават на вторични суровини, за да получат средства, или да ги преместят на свой терен, коментира кметът на Димитровград Иво Димов.

На всеки такъв автомобил се поставя стикер, в който е упоменато, че собственикът трябва да го измести от общинското място, в рамките на три месеца. Ако не го направи в този срок, автомобилът се извозва на специален паркинг. След 14-дневен срок, не го ли потърси никой, Общината го предава в съответния пункт за скрап.

Излязло от употреба превозно средство е това, което е със снета регистрация, не е минало технически преглед повече от две години и изоставено на общински терен. Действията са регламентирани в общинската Наредба №34 За управлението на отпадъците на територията на община Димитровград, обясни Анелия Петкова-Каранлъкова, старши инспектор в отдел ИДОСВ.

По думите й, допълнително предстои да се уточнят подробности. Сред тях са – какво би дължал собственикът, ако колата му бъде закарана на паркинг, както и средствата, които ще вземе Общината, ако трябва да я закара до пункта. Бе подчертано, че досега не е имало такъв случай. Разчита се на граждани, съседи и близки за предаване на информацията. Отделно, полицията също търси връзки със собствениците. Важно е да се каже, че докато тече тримесечният срок, същите не дължат нищо. Режимът е уведомителен, за да си преместят колата или да я предадат на вторични суровини.

От Общината анонсират, че хората могат да подават сигнали за изоставени коли, на тел. 0391/ 68271. Близо 10 са тези, които ще бъдат проверени, в рамките на днешния ден в града. Около 30 са издадените стикери до този момент. Припомняме, че със заповед от май месец 2015 г. кметът на Димитровград издаде заповед за създаване на комисия, която да следи за изоставените автомобили.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. Намерили с какво да почнат, да бяха намерили „Победа“ или „Опел Олимпия“ (Москвич 400) от 1947 г., дали има живи оттогава? А че Димитровград – Хасково и обратно жулят със 100 и колкото си искат отгоре, че“е прието“ нощем да се кара такси „на твърдо“ без апарат, респ. разписка – това нито кмета, нито н-ка на РПУ са чували сигурно, пък и да чуят – ще си траят. Ех, град на младостта ни, до Трите П-та стигна – Пайнер, Пазара и Проститутките. А бяха млади … сега сте кръстили паркове на техните имена, ама кел файда, аркадашлар. И що надписите на онази плоча са англ., бълг. и Тюркче, а няма руски – да не сърдим украинците ли? Ами хайде и на всички езици на бившия Съюз тогава, 141 или нещо подобно бяха. Я т.н. „рускини“ от колко нации са, чак и от Балтията имаше кадър когато се наливаха вторите основи (на капитализЪма), да не говорим за международнита бригади по първи основи. Те затова ги трепят поетите, а ако не успеят враговете, поетите сами се гръмват. Граде, Граде – казва хаджи Смиио; А в Соломонова песен на възкачванията: Ако Господ не съгради дома, Напразно се трудят зидарите; Ако Господ не опази града, Напразно бди стражаря – пише в Псалм 127, по славянски 126. Хора, бдете – беше написал с примка на шията Юлиус Фучик. Да бдим, ама то хора няма! Иначе полицаи и охранители са в мъртва хватка, не схватка. Май те, заедно с 3-те П-та имат чиста печалба от ситуацията тук, а Тунелите се реставрират за Упокой Господи и заблуда на приятелите на Града на Младостта ни.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук