Започна ремонт на една от сградите – символи на Хасково

контакти

Цялостният ремонт на сградата на ОНЧ „Заря 1858“ започна днес. Символичен старт на строителните работи дадоха кметът на Хасково Станислав Дечев, секретарят на просветното средище Александър Милушев и представителят на фирмата-изпълнител Шенол Вели, съобщават от Общината.

„Това е една от сградите-символи на Хасково, затова се радвам, че успяхме да спечелим този проект и да изпълним един наш ангажимент – да дадем нов облик и живот на най-старото читалище в Южна България“, каза при представянето на проекта градоначалникът.

„Толкова мащабен и цялостен ремонт на сградата на читалище „Заря 1858“ не е правен никога до сега. Това е и един от най-значимите проекти в нашата програма“, коментира пред журналисти градоначалникът.

Ще бъдат обновени всички зали, административни части, библиотеките, голямата зала ще бъде изцяло ремонтирана и модернизирана, съгласно съвременните изисквания за безопасност и комфорт. Ще бъдат сменени всички системи, покривът и всички останали части на сградата.

„На покрива ще бъде инсталирана фотоволтаична централа, която заедно с термопомпата, ще позволи почти 90% енергийна автономност на сградата на читалището“, съобщи Станислав Дечев и допълни: „Читалището са хората, които работят тук, това е моето убеждение, което неведнъж съм споделял с Вас. А Общината е тази, която трябва да създаде възможно най-добрите условия на читалищните дейци, за да творят, да възпитават и развиват талантите на децата ни“, обобщи кметът на Хасково.

Срокът за изпълнение на модернизирането и обновяването е 510 дни. „Пожелавам успех на строителите и нека обновяването на тази знакова сграда бъде направено качествено и в срок“, каза още Станислав Дечев.

Секретарят на читалище „Заря 1858“ Александър Милушев благодари на Община Хасково за усилията да спечели и реализира този проект и пожела на строителя да извърши дейностите със сърце и душа. Всички школи на ОНЧ „Заря 1858“ са преместени в други сгради в Хасково, за да продължат дейността си по време на ремонта, съобщи още Александър Милушев. Единствено двете танцови формации „Хасково“ и „Рона“ все още не са преместени. Това ще стане до края на април.

Стойността на проекта е 4 000 000 лв.  Споразумението за ремонт и обновяване на сградата на най-голямото читалище в община Хасково е съгласно Приложение № 3 към Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. Споразумението за неговото изпълнение беше подписано преди месец от кмета на Хасково и министъра на МРРБ.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук