Започна монтирането на интелигентно улично осветление в Димитровград

Предстои в кварталите и населени места…

Започна въвеждането на „Интелигентна система за управление и мониторинг на улично LED осветление“ в град Димитровград. Дейностите стартираха по бул. „Георги С. Раковски“, след това ще продължат по булевардите „Димитър Благоев“, „Стефан Стамболов“… второстепенните улици.

Ще бъдат сменени всички улични осветители с такива от ново поколение. Новите са три и повече пъти по-икономични от старите. Едновременно с това ще се сменят и глобусите на парковото осветление, отново с нови и енергоспестяващи лед лампи.

Очаква се спестената електроенергия да бъде между 40 и 50%. Изцяло подменени ще бъдат и таблата за управление. Ще има възможност за онлайн следене на разхода на електроенергия, в реално време. Това ще дава възможност, ако някъде има авария например, веднага да се реагира за отстраняването й.

Ще има, също така, възможност за димиране /регулиране/ на осветлението. Това може да става в малките часове, когато няма трафик на коли и хора – хем да свети, хем, да спестява допълнителна енергия.

В рамките до 3 месеца ще бъде подменено изцяло уличното осветление в града. Стойността на проекта е 1 000 000 лв., а инвестицията ще спестява годишно над 130 000 лв., съобщиха своевременно от Община Димитровград.

На място на бул. „Георги С. Раковски“ бе пристигнал кандидатът за кмет на Димитровград Иво Димов, който наблюдаваше монтажа и припомни някои от гореописаните предимства на новото осветление. В началото на септември той сподели, че съвсем скоро т. нар. Норвежки фонд отваря мерките по програмата си. Тя позволява кандидатстване по две паралелни линии – за културна инфраструктура и енергийна ефективност… По едната от тях, амбицията е да се потърсят финанси за подмяна на уличното осветление в кварталите и някои по-големи села. След монтирането на новото улично осветление и система в града, се очаква да започне и подготовката на проектното предложение, за подмяна на уличното осветление в кварталите и малки населени места.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук