Започва поетапно тестване на BG-ALERT във всички региони на страната

Очакванията: Въвеждат системата в експлоатация у нас в началото на 2024 г.

контакти

От 7 ноември започва планираното тестване на системата BG-ALERT на територията на област Габрово. Поетапно ще бъдат извършени тестове във всички 28 области на страната. На 29 ноември ще бъде проведен национален тест в цялата страна, съобщават от пресцентъра на МВР. За Хасково и още четири области ще е на 23 ноември.

Преди дни съобщения от BG-ALERT със силен звуков сигнал и вибрация стреснаха немалко граждани. Това стана след текст „Внимание, опасност!“, а при някои имаше и сигнал от президента. В съобщението пишеше също „test test“ и имаше препратка към сайта bg-alert.bg. Впоследствие бе уточнено, че е бил натиснат грешен бутон.

Дати за провеждане на тестовете:

∙    07.11.2023 г. (вторник) – за област Габрово;

∙    14.11.2023 г. (вторник) – за области Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен;

∙    15.11.2023 г. (сряда) – за области Велико Търново, Разград, Русе и Силистра;

∙    16.11.2023 г. (четвъртък) – за области Варна, Добрич, Търговище и Шумен;

∙    21.11.2023 г. (вторник) – за области Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол;

∙    22.11.2023 г. (сряда) – за области Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска област и София-град;

∙    23.11.2023 г. (четвъртък) – за области Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково;

∙    29.11.2023 г. (сряда) – национален тест в цялата страна.

В часовия диапазон от 12:00 до 12:30 ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език и ще бъде разпространявано чрез мрежите на мобилните оператори до устройства, поддържащи технологията Cell Broadcast. Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим.

BG-ALERT е нова система, допълваща възможностите на съществуващата Национална система за ранно предупреждение и оповестяване, която ще позволи на компетентните държавни органи да разпространяват предупредителни съобщения до населението, в случай че разполагат с достоверни данни и информация за предстоящи или случващи се бедствия или извънредни ситуации на определена територия. Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов представи днес основните елементи, свързани с възможностите на системата.

Очакванията са системата, с която към момента разполагат 17 държави в Европа, да бъде въведена в експлоатация у нас в началото на 2024 г., разработва се и наредбата, която да регламентира съответните правила и процедури, по които тя да се използва.

„Предупреждението, което се явява последна стъпка, не става напълно автоматизирано. Решението дали да се осъществи или не, се взима на база на всички данни, които постъпват. Редът за ранно предупреждение на населението в страната ни е регламентиран със Закона за защита при бедствия – правомощията да задействат Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (сиренната система) и да използват BG-ALERT имат министрите, областните управители, кметовете на общини, кметовете на населени места и кметските наместници“, поясни директорът на ГДПБЗН.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук