Започва строеж на 7-и, подготвят и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, обяви Денков

контакти

Технологията, избрана за тези реактори, е уникална в света, посочи премиерът

 

Днес с решение на Министерския съвет ще стартира реализацията на строителството на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това заяви премиерът Николай Денков в началото на редовното правителствено заседание, като обясни:

„Ще бъде капитализирано с 500 млн. лева допълнително предприятието, което ще отговаря за тази реализация и то ще започне преговорите с фирмите, които трябва да построят 7-и блок. Срокът, който се предвижда е 2033 година. Със същото решение ще започне подготовката и за 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. Тъй като планът е двата да вървят успоредно като строителство и в рамките на две до три години да бъдат готови и двата блока, които са нужни за енергийната система. Тяхната обща мощност е 2300 мегавата, с което те значително надхвърлят мощността от 1760 мегавата на затворените първи до четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Освен това технологията, която е избрана на тези реактори, е уникална в света. Тя позволява да се променя два пъти в много кратък срок мощността на реакторите, което е изключително важно за стабилното управление на енергийната система, когато влязат в действие. Така че да пожелаем успех на енергийния министър и неговия екип. Това е едно от най-важните решения, които ще вземем по време на нашия мандат“, обясни премиерът.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук