Започва подмяната на печките с климатици по проекта за въздуха в Димитровград

От 7 февруари 2022 г. започва реалното изпълнение и подмяната на старите отоплителните уреди с климатици, по проекта „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Димитровград чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление“. Това стана ясно на проведена днес среща между кмета на общината Иво Димов, ръководителя на проекта Марияна Христова и управителя на фирмата-изпълнител Атанас Лозанов, съобщиха от Общинска администрация.

От утре представител на фирмата, която координира процеса, ще се свързва по телефона с първите 100 човека, по поредността на сключване на договорите.

Гражданите, които желаят монтажът да става още сега, в отоплителния сезон, ще трябва да заявят съгласието си с подписване на декларация. След заявеното желание от тяхна страна, от фирмата-изпълнител ще уговорят с тях удобен ден и час за осъществяването на монтажа. До седмица след монтирането на новите климатици, хората ще трябва да предадат старите си печки на твърдо гориво на друга фирма, която е оторизирана да извършва тази дейност.

2815 климатика трябва да бъдат монтирани до 31.12.2023 г., когато изтича и срокът за изпълнение на проекта.

От Общината уточняват, че вчера изтече срокът и по другата процедура за подаване на оферти, за избор на доставчици на отоплителни устройства за битово отопление на газ, пелети и радиатори.

Проектът е най-големият реализиран в момента от Община Димитровград и се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.” Финансирането е на стойност 7 555 396,72 лева, от които 6 422 087,21 лева от Кохезионния фонд на Европейския съюз и 1 133 309,51 лева национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България.

Седем общини в страната са одобрени да реализират проектите за подобряване качеството на атмосферния въздух, като Димитровград е една от тях.

Димитровград е втората община в страната, която преминава към етапа с реално изпълнение на дейностите по монтажа на новите климатици. До момента само София е стартирала тази процедура.

Общата цел на проекта е да се подобри качеството на атмосферния въздух в община Димитровград чрез намаляване на емисиите на фини прахови частици  (ФПЧ10) от битовото отопление, като един от основните източници на замърсяване на въздуха. Специфичната му цел е да се подменят отоплителните уреди на твърдо гориво на домакинства с алтернативни видове отоплителни устройства.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук