Започват масови проверки за спазване на противоепидемичните мерки

Масови проверки за започнат институциите, за спазването на противоепидемичните мерки срещу Ковид-19, реши Областният кризисен щаб, свикан от областния управител инж. Минко Ангелов, информират от кабинета му. Заседанието е във е връзка със заповедта на министъра на здравеопазването, министъра на вътрешните работи и министъра на земеделието, храните и горите относно спазването на въведените и не отпаднали, към момента правила. Според заповедта, директорите на регионалните здравни инспекции, областните дирекции на МВР, областните дирекции по безопасност на храните и областните управители трябва да организират засилен контрол на територията на цялата страна, обхващащ обекти на закрито, транспортни коридори, нощни заведения в планинските и черноморски курорти и обектите с обществено предназначение.

Органите в региона ще създадат необходимата организация за извършване на самостоятелни и съвместни проверки като за целта ще се изготвят предварително съгласувани между ведомствата графици, реши на заседанието си кризисният щаб.  Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ и Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ – Хасково да извършват съвместни проверки в търговската мрежа и обектите за обществено хранене, предложи директорът на ОДБХ д-р Стойчо Курдов. Д-р Станимира Тананова от РЗИ-Хасково подчерта, че в момента заведенията не функционират  на  50 % капацитет, както е ограничението,  а на 100 %. Също така ще се проверява дали персоналът работи с маски и дезинфектанти. Засилен контрол ще се осъществява във фитнес клубовете, басейните, спортните зали.  Градският транспорт също ще бъде обхванат, заради факта, че все по-малко от пътуващите носят предпазни маски, категорични са от РЗИ.

По тази причина, Областният управител инж. Минко Ангелов ще пусне заповедта до общините, за да я сведат до знанието на превозвачите, като изрично се предупреждават пътниците за спазване на епидемиологичните мерки. Подчертана от него е и  необходимостта от проверки по местата, където се струпват големи групи хора, като събори, както и че Пътна полиция трябва да се заеме с обектите край главните пътни артерии на територията на областта, където има засилен трафик. Изпълнителният директор на МБАЛ – Хасково д-р Георги Гелов засегна въпроса с покачването за  заболеваемостта в областта и факта, че възрастовата граница на заразените все повече пада, казаха още по темата от пресслужбата на Областна управа.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук