Записват смелчаци, да вадят кръста на Богоявление

На късметлията – 100 лева, пита и вино, за останалите – по 20 лева

100 лв. награда дава общината на късметлията, извадил кръста на Йордановден от Марица. Освен парата, лично кметът, по традиция, ще му връчи грамота, пита и вино от името на Общината. Останалите смелчаци, хвърлили се за разпятието в ледените води на Марица, но не успели да го достигнат, ще получат по 20 лв., грамота и подаръчна торбичка, съобщават организаторите.

Записването за ритуала по изваждане на светия кръст реката става в църковен храм „Свети Димитър“ или на място в деня на ритуала. Могат да участват само пълнолетни граждани, предупреждават от Общината.-

По традиция Богоявление – Йордановден се чества на 6 януари. През 2020 година датата се пада в понеделник. Празникът ще започне с Утринна Златоустова литургия, отслужена от архиерейския наместник  отец Георги Тодев в храма”, след което с литийно шествие до брега на река Марица ще бъде пренесен кръстът. Ритуалът по освещаването на разпятието започва на обичайното място на маришкия бряг – в края на квартал „Простор”, от 11.30 часа.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук