Запечатват през фотообектива национални паметници в Димитровград

„История през фотообектива“. Така се казва съвместната инициатива на Исторически музей и Общинско предприятие „Детски и младежки център“, който ще стартира до дни. В него ще участват деца от фотографска школа „Пик“ към Детския център, както и от други школи. Те ще заснемат паметници с национално значение на територията на община Димитровград. Част от кадрите ще бъдат представени в изложба.

Подробности дадоха директорът на центъра Радка Тодорова, уредникът в музея Нели Кръстева и Николай Добрев, ръководител на фото-школата. Идеята е на Нели Кръстева. Начинанието ще се реализира в следващите месеци, обясни Радка Тодорова.

Намерението ни е да запознаем децата с по-интересните и важни исторически и археологически паметници в общината. Освен това, да се учат на различните начини на снимане. Снимките ще използваме за различни презентации, поясни Кръстева.

Пътуванията по различни маршрути ще се осъществят на два етапа. Първият започва на 24 март, когато ще бъдат посетени църквата „Свети Димитър“ в Ябълково, църквата „Свети Архангел Михаил“ в Сталево, тракийската и средновековна крепост „Милеона“ в сталевската местност „Хасара“.

Вторият етап ще е на 30 март. Сред посетените обекти тогава ще бъдат църквата „Свети Георги Победоносец“ в Горски извор, Светилището на нимфите и Афродита край Каснаково, църквата „Свети Иван Рилски“ в Добрич, както и манастира „Успение Богородично“ в димитровградското село.

С 30 от кадрите ще бъде подредена изложба в двора на Детския център, музея и библиотеката. Откриването й ще се състои на 19 май, когато ще се състои поредната Нощ на музеите.

Участвайки в начинанието, децата ще се запознават с родния си край. Това ще им даде вдъхновение и за снимките, защото ще знаят какво снимат, сподели Николай Добрев.

Амбицията е проектът да бъде продължен в бъдеще време. Ако сега се представя историята през фотообектива, след време да бъде показна и археологията, допълниха организаторите.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук