Запазена ма®ка – Димитровград и Хасково за 60 години галерия „Петко Чурчулиев“

60-годишен юбилей, с изложбата „Запазена ма®ка – Димитровград и Хасково“, отбеляза Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ – Димитровград . На откриването, провело се в петък присъстваха кметът на Община Димитровград Иво Димов, председателят на Общински съвет Гергана Кръстева, директори на културни институти в града, настоящи и бивши уредници на галерията, плакатисти, културни дейци и граждани.

„Специално искам да благодаря на хората, които са били и са част от екипа на галерията, защото именно те са основния двигател на това културно средище. Община Димитровград винаги е отделяла значим бюджет за своите културни институти, с ясното разбиране, че именно културата и образованието изпълват със съдържание ежедневието ни.”, каза при откриването кметът и допълни, че съвместно с председателя на общински съвет са внесли предложение за присъждане посмъртно на званието „почетен гражданин” на патрона на галерията Петко Чурчулиев.

Куратори на експозицията са Ненко Атанасов и Емилия Стоева, заедно с творческите сътрудници Ивайло Тодоров, Тома Гълов, Мартин Сейчев, Георги Георгиев – Аршата и Любослав Боянов (докторанти и студенти в „Плакат и визуална комуникация“, НХА).

Партньори на инициативата са Катедра „Плакат и визуална комуникация“ – НХА, Музейна сбирка – НХА, Архив „Стефан Кънчев“, Logo Room Stefan Kanchev, Личен архив Цветан Илиев, Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – Хасково, Регионален исторически музей – Хасково, Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград.

Проектът е осъществен с подкрепата на Исторически музей Димитровград, в лицето на неговия директор – Антоанета Станчева.

За настроението и празничния дух на събитието се погрижиха и музикантите от Забавно-духовият оркестър – Димитровград.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук