Запазването на работните места най-важно за Стефан Димитров

Най-важното е не просто да има компенсации, а да бъде намерен механизъм за запазване на работните места през следващите години. Това заяви пред БТВ изпълнителният директор на „Неохим“ АД Стефан Димитров, след заседание на Кризисния щаб по енергетика, с участието на синдикати, работодатели и браншови организации. Те настояват за пределна цена на природния газ, за да се избегнат фалити в индустрията.

В България цената на природния газ никога не е била 500 лева на мегаватчас. Държавата е изправена пред огромна трудност, пред това какво ще стане с бизнеса. Затова се радвам, че коментирахме със синдикатите стъпките и програмите, които трябва да бъдат направени за бизнесите, които ще спрат да работят при тези ужасно високи цени, както и какво ще стане с работниците, коментира Стефан Димитров.

При тези цени бизнесът в България е поставен в неравностойно положение. Едни ползват природен газ, други електроенергия. За електроенергията има компенсации, ползващите природен газ не получават и техният продукт ще бъде три пъти по-скъп, подчерта Димитров.

Според него, трябва да се направи всичко възможно да се оздрави Булгаргаз, тъй като ако фалира, ще загубим договора с Азербайджан. Много се коментираше в рамките на първите 6 месеца положителните икономически резултати за миналата година. Те се дължат в една голяма степен на преимуществата, които даде Булгарг на българската индустрия, подчерта той. И допълни, че са наложителни промени в Закона за енергетиката, като подчерта, че ако държавата не осигури допълнителен газ на разумни цени, ще се окаже, че Булгаргаз не може да изпълнява задълженията си. Най-лошото според него е, че Държавата ще трябва да избира кой ще може да използва природен газ – бизнесът или училищата и детските градини.

Стефан Димитров посочи и парадокс, че съгласно регламент на ЕС всички сме длъжни да намалим потреблението на природен газ. В случая несправедливото е, че на компаниите биват налагани санкции за това, че не ползват заявеното назад във времето количество природен газ. На „Неохим“ например е наложена глоба от 123 хил. лева през юли месец, заради намаленото потребление на природен газ. Това са безумни санкции, подчерта в разговора Стефан Димитров, в който участваха още Антон Иванов – съветник на КНСБ по газовите въпроси и Добри Митев – председател на Българската стопанска камара.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук