Зам.-министър, в Димитровград: Задържането на цената на водата ще увеличи бъдещите разходи

Кметът Иво Димов: Разбирам необходимостта, но настоявам за поетапно, а не шоково увеличение

Всяко отлагане на сливанията между отделните ВиК дружества и задържането на цената на водата неизбежно ще увеличи бъдещите разходи. Това заяви в Димитровград заместник-министърът на регионалното развитие Валентина Върбева. Тя изрази съмнение, че на фона на бюджетите си, общините могат да се справят със заложените инвестиционни програми за сектора, като само за община Димитровград те са в размер на 179 млн. лв.

Зам.-министър Върбева участва в среща в зала „Гроссето“ на експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) с общински съветници. Разговорите инициираха кметът на Димитровград Иво Димов и председателят на Общинския съвет Гергана Кръстева. В тях участваха още Иванка Виденова, директор на Дирекция „Водоснабдяване и канализация“ към МРРБ и Иван Иванов, председател на Управителния съвет на „Български ВиК Холдинг“ ЕАД. Темата бе консолидацията на ВиК дружествата и предстоящо решение на ОбС, съобщават от Общината. Оттам уточняват, че ВиК – Димитровград е със съвместна собственост на държавата и общината, като 51% от дяловете на дружеството са държавни.

Кметът Иво Димов сподели на срещата, че макар да разбира необходимостта от актуализация на цените, настоява за поетапно увеличение на водата, за да не е шоково за хората.

В продължилата почти два часа и половина среща зам.-министър Върбева разясни за европейските директиви във ВиК отрасъла и невъзможността да бъдат усвоявани европейски средства за подобряване на инфраструктурата при неспазването им.

Водата не е даденост. Тя е свързана с определено качество. Изискванията към ВиК дружествата е да поддържат инфраструктурата и да покриват необходимите разходи. С членството ни в ЕС ние сме приели да поддържаме определено качество, такова каквото е в цяла Европа… Към страната ни има наказателни процедури в тази връзка. Недостигът във инфраструктурата в сектора е 13 млрд. лв., включително и с наказателните процедури, подчерта регионалният заместник-министър.

Гергана Кръстева каза, че в отстояването на интереса на Общината да запази трудовите договори на хората във ВиК дружеството, се настоява за прехвърляне на търговското предприятие на „ВиК” ООД – Димитровград на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – Хасково като специфична форма за преобразуване. Председателят на Български ВиК Холдинг Иван Иванов потвърди, че Община Димитровград е единствената в страната, която е успяла да договори да получи цена за дела си в търговското предприятие, за което адмирира преговарящия общински екип.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук