Замърсител №1: Цигарените филтри нанасят по-голяма вреда от всичко останало

Съществуват много фактори, които замърсяват околната среда. И докато всички смятаме, че пластмасовите сламки и найлоновите пликове са най-големият враг на природата, се оказва, че цигарените филтри нанасят по-голяма вреда от всичко останало. Фасовете с пластмасови филтри са най-масовият отпадъчен материал в света.

„Много пушачи мислят, че филтрите са изградени от биоразградими вещества”, споделя Елизабет Смит, която работи в отдела за контрол на търговията с тютюн към университета в Сан Франциско, пред CNN. Всъщност цигарените филтри съдържат целулозен ацетат. Това е вид пластмаса, на която й е нужно поне едно десетилетие, за да се разгради.

Филтрите на цигарите вредят на околната среда, но предпазват ли по някакъв начин белите дробове на пушачите?

ИЗМЕРЕНИЯТА НА ПРОБЛЕМА

Около 6 трилиона цигари се произвеждат годишно и над 90% от тях имат филтри на пластмасова основа. Това се равнява на повече от един милион тона пластмаса.

Изхвърлянето на фас на земята е най-разпространеният навик сред пушачите според Световната здравна организация. Около 2/3 от фасовете се изхвърлят безхаберно, по тротоарите или в някой канал, като по този начин много често достигат до водните басейни.

Фасовете са най-многобройният отпадък при ежегодното почистване, организирано от Вашингтонската организация Ocean Conservancy, от 1986 година насам. Доброволците са събрали над 60 милиона фаса оттогава.

Наскоро учените правят следния експеримент. В аквариум, в който са били потопени и след това извадени фасове, слагат риби. Четири дни по-късно половината от тях умират. Това потвърждава колко токсични са цигарените отпадъци за живите същества.

ДАЛИ ВСЪЩНОСТ ФИЛТЪРЪТ ВРЕДИ НА ЗДРАВЕТО НИ?

Пластмасовите филтри са създадени през 50-те години на 20-ти век като опит за превенция от рак на белия дроб.

Цигареният дим съдържа около 250 вредни химикала, включително тежки метали, арсен и полоний, вещество, използвано за убийства. Поне 69 от тези химикала доказано причиняват рак.

Филтрите са създадени с цел да изолират токсичните вещества и да намалят шансовете за разболяване от рак на белия дроб.

В средата на 60-те обаче изследователи откриват, че именно катранът и никотинът, които те се опитват да изолират, са веществата, които доставят най-голямо удоволствие на пушачите.

Компаниите запазили филтрите, но намалили тяхната ефективност, за да може никотинът да се усеща повече при пушене.

По това време студент по история в Стандфордския университет се рови в архивите на тютюневите магнати и разкрива, че филтрите са били запазени само с търговска цел, но всъщност от тях вече нямало никаква полза, въпреки че компаниите продължавали да убеждават клиентите си, че здравето им не е застрашено.

Като заключение, цигарените филтри не подобряват здравето на пушачите, но пък влошават състоянието на околната ни среда.

Източник: vesti.bgПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук