Закопчаха швейцарец с оръжия и патрони на границата. С обвинение за тероризъм

контакти

Швейцарец е бил задържан на 11 септември вечерта на граничен пункт Капитан Андреево. В управлявания от него джип, с швейцарска регистрация, са открити три пушки /две автоматични карабини и една гладкоцевна ловна пушка/, пистолет „Зиг Зауер“, около 400 патрони за тях, както и 24 ножа и др. Закопчан е при операция на Главна дирекция „Гранична полиция“, ДАНС и Специализираната прокуратура. Същият искал да премине в Турция и да продължи към Сирия. В личните вещи му е намерена и карта с отбелязвания на маршрута му, с крайна цел гр. Идлиб, Сирия, информират от прокуратурата.

Мъжът и автомобилът са били обявени за издирване от швейцарските власти в Шенгенската информационна система, с информацията, че лицето е въоръжено. Предоставена е и информация, че неговият баща е сигнализирал полицията, че синът му е изчезнал заедно с автомобила, като от жилището им липсват огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на задържания за тероризъм и контрабанда на оръжия през държавната граница. С постановление на наблюдаващия прокурор е задържан за срок до 72 часа. Според  първоначалните му обяснения, искал да окаже помощ на цивилни граждани в Сирия.

Същевременно, на 14 септември предстои Специализираният наказателен съд да внесе искане за задържане под стража. На обвиняемия е назначена и съдебно-психиатрична експертиза.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук