ЗАЙЦИ И ГЛИГАНИ НА МУШКА ОТ ДНЕС

Открит вече е сезонът за лов на дребен дивеч и дива свиня. За тях само в хасковския ловен район, обхващащ общините Хасково, Минерални бани и Стамболово са готови около 1600 пушки. Поне ще толкова има  и в останалите райони в областта, обхващащи повече от една общини.  Очакванията са дълго чаканият старт на сезона да изкара по гори и поля над 80% от авджиите. От дружествата информират, че организацията междувременно е направена, проведени са инструктажи и изготвени графици за излетите. Ловът на дребен и едър дивеч продължава до втората седмица на януари.

Георги Иванов от гарвановската дружинка пак се надява на такава слука
Георги Иванов от гарвановската дружинка пак се надява на такава слука

Според изискванията на закона и Българския ловно-рибарски съюз /БЛРС/, участниците в лова трябва да са екипирани с шапка и жилетка или облекло с ярък цвят. При липса на светлоотразителни елементи санкцията е от 100 до 500 лв. Забранена е употребата на алкохол преди и по време на излета. Глобата в този случай е от 200 до 2000 лв. Ако същото нарушение се направи повторно до една година, санкцията вече става от 3000 до 5000 лв. След излета – успешен или неуспешен, обаче, това от забрана става почти задължение. По традиция ловът у нас завършва с разбор на маса, където виното, ракията, салатите и мезетата не са сред нежеланите присъстващи.

БЕЗОПАСНО

При лова на глиган с гладкостенно оръжие не могат да се използват сачми с диаметър над 6 мм. Разрешава се само употребата на боеприпаси тип куршум. Мярката се налага с цел ограничаване на инцидентите и смъртните случаи при провеждането на, регламентира Законът за лова и опазване на дивеча. Въпреки това, не съвсем редки напоследък са злополуките на едно или друго място в страната. Дано сегашният сезон не е такъв, пожелават си авджиите. Същото и от нас, плюс сърдечно наслука!

На снимката – дружинката на маджаровското село Сеноклас след успешен предишен излет

GO GRILLистинската българска скара. За заявка: 0889/ 277 738

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук