Задава се нов световен ред

Това е началото на един период, който вероятно ще продължи доста години, докато се установи отново някакъв стабилен европейски и световен редРедът след Втората световна война, който беше стабилен почти 80 години, изчезна напълно. … Новият ред трябва да е баланс между трите сили – САЩ, Русия и Китай. Залог в тая игра е ЕС„.

Това мнение изказа пред БНР проф. Димитър Йончев, експерт по национална сигурност, покрай динамичната ситуация в Украйна. Той подчерта, че „след 100 години този исторически момент ще се изучава като начало на пренареждане на световния порядък“. 

„Това (военните действия на Русия срещу Украйна) е камък в блатото на международните отношения, които от много години не бяха така раздвижвани“, коментира той.

Според него се наблюдава военно-патриотично възраждане в Русия и заявка на Путин и Кремъл да се гарантира безопасността на Русия с недопускането на разширяване на НАТО през Украйна.

Ако Украйна е била гарантирала в Конституцията си специален статут на двете области – Донецк и Луганск, както е според Минските споразумения, сега няма да се стигне до това, смята експертът, интервюто с когото може да чуете тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук