ЗАГУБА НА РЕФЕРЕНДУМА МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ВЪПРОСИ. ВЪВ ВСЯКА ПАРТИЯ

референдум
контакти

[quote]“ДА“ ЩЕ БЪДЕ ПОВЕЧЕ ОТ „НЕ“ НА ДОПИТВАНЕТО[/quote]

Народният представител от БСП Янаки Стоилов даде специално интервю за читателите на izvestnik.info. Той беше в Хасково на 17 януари да коментира темата за предстоящия референдум и ядрената енергетика.

Янаки Стоилов е народен представител в 41-то Народно събрание. Бил е депутат и в 7 Велико народно събрание, както и в 36-то, 38-то, 39-то, 40-то.

–         Г-н Стоилов, ваши съпартийци определят референдума като генерална репетиция за парламентарните избори. Така ли мислите вие?

–         Референдумът има свое самостоятелно обществено значение и той не бива да се свежда до отражението, което ще има върху една или друга партия. Неговият залог е много голям, тъй като засяга бъдещето на страната като високотехнологична и социална, засяга цената на електроенергията, която ще купуват гражданите и ще ползва бизнеса. Разбира се, представянето на всяка една от партиите ще рефлектира и върху техните позиции с оглед на предстоящите парламентарни избори.

–         А, ако хората просто не излязат? Значи ли, че преднината е за опонентите ви?

–         Според мен ще има немалко хора, които ще използват възможността за участие в референдума, въпреки всички създадените трудности, въпреки спекулациите на управляващите, които първо се присламчиха към референдума, изкривявайки въпроса, който събраха гражданите в подписката. След това отново промениха диаметрално своята позиция, призоваха да се гласува отрицателно. Мисля, че те вече са загубили референдума, тъй като убеден съм, че положителният отговор на въпроса ще надделее над отрицателния.

[pullquote_left]ЮРИДИЧЕСКАТА ВАЛИДНОСТ НА РЕФЕРЕНДУМА ЩЕ СЕ ПОСТИГНЕ ТРУДНО[/pullquote_left]

–         Как бихте изтълкували в политически план двата възможни варианта – провал / успех на референдума?

–         Много трудно е да се постигне тази висока численост, необходима за юридическата валидност на референдума. Но при всички случаи, ако има множество участници, които да направят възможно след това поставянето на темата в парламента и пред правителството с превес на положителните гласове, смятам, че ще бъде успех.

–         А вътре в БСП? При успех е ясно – Станишев засилва позициите и в партията, и в обществото. Но няма ли да се възроди лидерският въпрос при провал?

–         Неуспехът за всяка една партия може да предизвика допълнителни политически въпроси. Ние обаче мислим за референдума не с оглед на вътрешно партийните съотношения на едни или на други сили, тенденции и групи, а за постигане на тази голяма цел, която дава възможност българските граждани да се обединят зад положителна национална кауза, не на терена на отрицанието и на бездействието. Всъщност това да направи възможно за първи път и управляващите да претърпят една загуба, която ще бъде в полза на България.

–         Каква ще бъде позицията ви, ако на парламентарните избори се случи така, че може да се направи коалиция единствено между ГЕРБ и БСП?

–         Твърде рано е още да се говори точно каква ще бъде конфигурацията. За мен е много важно БСП да излезе с амбициозна и конкретна политика, която да засили значително подкрепата за нас и по този начин да направи по-добри възможностите за участието на партията в управлението. И то не за да управлява на всяка цена в каквато и да е коалиция, а именно в такова, което ще доведе до осъществяване на поставените цели. Не виждам как това може да бъде с ГЕРБ, тъй като в момента те символизират авторитарното управление и олигархичната власт

–         Чуват се обаче и мнения за задкулисно споразумение между БСП и ГЕРБ…

–         Къде се чуват?

–         Между хората, от опонентите ви…

–         Между хората, не знам откъде идва. Колкото до опонентите ни – нашата опозиция е ГЕРБ, а пък другата, изчезваща опозиция, не знам дали нещо специално може да допринесе. Тук виждаме, че позицията на ГЕРБ в референдума е като че ли да търси партньори вдясно в лицето на Синята коалиция и партията на г-жа Кунева.

[pullquote_left]ДОПУСКАМ ПОЯВА НА ДРУГИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ, КОИТО ИМАТ ШАНС ДА ВЛЕЗНАТ В ПАРЛАМЕНТА[/pullquote_left]

–         Сергей Станишев посочва като основен опонент Бойко Борисов. Мислите ли, че друг политически играч може да промени ситуацията? Да се получи вълна подобна на тези през 2001 г., когато се появи царят и 2009-а, с появата на самия Борисов? 

–         Ние виждаме засега една и съща политическа тенденция, която мисля, че българското общество колкото и да е бавно – изживява. Въпросът е, че на много висока обществена и политическа цена. Така че до изборите допускам появата и на други политически партии. Някои от тях дори може да имат шанс да влезнат в парламента, но не до степен, че да имат водеща роля в следващото Народно събрание и в управлението на страната.

–         В последните месеци, вие, предполагам обикаляте цялата страна. Готови ли са за референдума, респективно за изборите, организациите ви по места? И в региона, разбира се?

–         За референдума мисля, че сме готови, вече сме на финалната права. За изборите имаме нужда от още подготовка, тъй като до момента мисля, че хората достатъчно се убедиха за последиците от провежданата дясна политика от ГЕРБ. Те се нуждаят да получат повече увереност, че следващото управление не просто ще изведе ГРЕБ от властта, а ще изведе България на нов път на развитието. Ще предложи нов модел, който да даде възможност да започне нов преход, от който България болезнено се нуждае.

–         БСП ще остане в историята като първата, която е инициирала национално допитване. Как мислите, това дразни ли останалите формации?

–         Ние не затваряме тази идея и я споделяме с всички партии и организации, които искат да се включат. Така че това наистина е безпрецедентна гражданска инициатива. За първи път се провежда референдум в резултат на искането на повече от 700 хил. български граждани. Дано резултатът да бъде такъв, че той да даде допълнителен импулс на гражданите да доразвият пряката демокрация. Тя няма кой знае какви традиции и все още не е дала възможните резултати. Затова е много важен също резултатът от референдума, за да не разколебае той очакванията, които виждаме, че са много високи.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук