ЗАГАДЪЧНИТЕ КАМЪНИ НА КОВИЛ

[quote]ОТ РАННИЯ ХАЛКОЛИТ, ПРЕДИ 6000 ГОДИНИ Е ДАТИРАНО ЧОВЕШКОТО ПРИСЪСТВИЕ ТУК[/quote]

newbeautyКовил е село недалеч от Крумовград, в Кърджалийска област. Малко селце, неизвестно с нищо. Само с останките, край него, от хилядолетия. Но и те не са много известни. За разлика от други, на други места, по различни причини, предизвикали много по-голям археологически и туристически интерес. Което, може би, е добре. Загадъчните камъни край Ковил са все така автентични, каквито са били безброй години. Всъщност, не безброй. Датировката на първото човешко присъствие тук е от ранния халколит, известен и като каменно-медна епоха. Което ще рече около 4000 години преди Новата ера. И около 6000 от днес назад. С обитанието на местността, човекът  започнал да отдава дължимото и на висшите сили, на които смятал, че е подвластен. Така възникнали първите култови места по платото между Ковил и близкото село Джанка, известно като „Ак кая” – „Бялата скала”. С времето и заселването, вероятно, на повече хора, те се увеличавали, формирайки огромен светилищен комплекс, изумяващ с размерите и разнообразието си археолози и любопитни посетители. Останките се простират на километри между Ковил и Джанка. Пораждат най-различни предположения, но категорично разгадаване на повечето няма. Интересно би било да се разгледат през камерата на дрон. Иначе, при обиколката, колкото и внимателна да е, впечатленията не могат да се свържат в пълна п

Пирамидата на 5 нива /най-вляво/, регистрирана от проф. Марков
Пирамидата на 5 нива, регистрирана от проф. Марков

редстава. По скалите, горичките и поляните наоколо има странно разположени камъни, подобия на фигури, изсичания, улеи, водохранилища, шарапани, кладенци от ранни и по-късни времена, некрополи, гробница, причудливи скални образувания, пещери, останки от защитни стени, цитадела, може би, в централната част. Някои говорят и за звездна карта, визирайки множеството ямки по обветрените скалите но, това е обичайно по такива места.

Ясно е, и за неисторик, че тук през вековете е кипял многолик живот. Възникнал е голям, за времето си, град. Показват го множеството източници на вода, щерните, системите за пълненето им, останки от керамика, почти навсякъде.

Голяма шарапана с улей в камъка
Голяма шарапана с улей в камъка

Ако писаното дотук буди любопитството ви и решите да посетите мястото, пътуването е леко и приятно. Платото е на около 70 км. от Хасково в посока Крумовград. Минава се през Стамболово. Оттам към село Студен кладенец, през Пчелари и Рабово. След стената на едноименния язовир се тръгва наляво. Шосето следва, няколко километра Арда, с чудните гледки  под язовира. Там е „Шейтан кюприя” – „Дяволският мост” – каньон с търпеливо, талантливо изваяни от природни ръждиви скали. Заслужава си разглеждането, при повече време. Но и само от прозорците на колата да се види, не е малко. Ако не го е посещавал, човек си обещава следващия път специално да дойде. Аз съм си обещавал няколко пъти J Чудесно е за прекарване на пролетен пикник, още повече, може и рибка да се лови в бистрата река. Има, разбира се останки и от древно обитаване, къде ли в Източните Родопи ги няма, но тъй като целта е Ковил, продължаваме,  през село Поточница, край Крумовска река, известна с полускъпоценните камъни, които носи към Арда. Тя също е много живописна. Както и махалите на Джанка, на няколко километра една от друга, с рухналите си стари къщи. След последната е платото с древни тайни. Изследването им може да започне от средата между двете села, скалите са край самия път, има удобни отбивки за паркиране, може и от последните къщи на Ковил.

Огромният странен камък на 3 опорни точки
Огромният странен камък на 3 опорни точки

Близо до тях има странен камък. Огромен, плосък, крепящ се върху три други. Наподобява фалос и е служил, вероятно, за плодородни обреди. Подсказват го и двете малки шарапани, отгоре. Недалеч от къщите могат да се видят и впечатляващи с обема си резервоари, издълбани в скалите.  Разходката оттам-нататък разкрива нови доказателства за стремежа на хората, открай време, да  общуват с боговете. Проф. Васил Марков, директор на Университетския научноизследователски център за древни европейски и източносредиземноморски култури при Югозападния университет „Неофит Рилски” регистрира, при проучване миналата година каменна пирамида, на която, според него са се извършвали обреди, посветени на слънцето. Висока е около 15 м. и се състои от 5 стъпаловидни тераси. В недрата на пирамидата има пещера, оформена като утроба в естествена скална пукнатина. В дъно на пещерата древните са издялали и своеобразен олтар. В определена част на деня, лъчите на слънцето са стигали до него, символизирайки мъжкото и женско начало.

Кладенец сред останките на старо селище
Кладенец сред останките на старо селище

Но това е само част от историческото богатство, скрито и явно – между Ковил и Джанка. Колкото повече човек обикаля района, на толкова повече находки попада, толкава повече въпроси си задава. Дело на човешка ръка  ли са километрите улеи по белите скали или ваяни стотици години от дъждове и ветрове? Какви хора са живели тук? Какви са били градежите на стени и къщи, чиито основи белеят до днес? Къде е отивал древният път, тръгващ от вратите на разрушената крепост? От храм – античен или по-късен, са парчетата от колони, мяркащи се тук – там? И много, и много още.

Те, засега нямат отговор. Може би, един ден ще получат. Но, докато стане, използвайте, да ги намерите за себе си. Разходете се из загадъчните камъни на Ковил. Потопете се в мистерията на отминали хилядолетия, приумиците и красотата на природата. Те също са нещо, което в този край изобилства.

tivibearings banolea-625-50 ban baner-wid

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук