Завърши строежът на „Рудозем – Ксанти“ – още един граничен пункт за Гърция

Завършил е строежът на „Рудозем – Ксанти“ – още един граничен пункт за Гърция, става ясно от съобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Към момента строително-монтажните работи на Граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Рудозем – Ксанти“ са напълно завършени. Предстоят-72 часовите проби на изградените инсталации, информира регионалният министър Виолета Комитова, в отговор на писмен въпрос на народни представители за напредъка в изграждането на пункта и свързващата инфраструктура.

Че догодина по това време ще има още граничен пункт за Гърция, заяви в края на 2019 г. тогавашният министър-председател Бойко Борисов, като подчерта, че той ще е от изключителна полза за бизнеса и туризма в региона…

Срокът за изпълнение на проекта е 31 декември 2021 г., поясняват днес от МРРБ. Новопостроеният граничен пункт ще бъде въведен в експлоатация с приемането му от държавна приемателна комисия. След подписване на Акт образец 16 предстои доставка на оборудване за нуждите на съответните служби – Главна дирекция „Гранична полиция“ и Агенция „Митници“, както и за служителите на „Гранична полиция“ на Република Гърция.

Изграждането на нов трансграничен преход Рудозем – Ксанти се изпълнява в рамките на стратегически проект „Насочени към подобряване на трансграничната достъпност“, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V–A Гърция – България. Проектът е с водещ партньор от гръцка страна – Егнатия Одос и български партньори – Областна администрация Смолян и Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Основен компонент от стратегическата инвестиция на българска територия е изграждането на нов ГКПП „Рудозем – Ксанти“ с три подобекта – ремонт, реконструкция и строителство на участъци от второкласната републиканска пътна инфраструктура, които осигуряват свързаност с новия граничен пункт.

До сега АПИ е извършила основен ремонт на път ІІ-59 Момчилград – Крумовград – Ивайловград. До края на годината е планирано да приключи реконструкцията на участък от второкласния път Средногорци – Рудозем.

По отношения на третия път в рамките на проекта – Обходен път на гр. Рудозем се предвижда реконструкция на съществуваща улица, изграждане на ново пътно трасе и две нови съоръжения: виадукт с дължина 200 м и мост над р. Чепинска, ремонт на мост над р. Арда. Вече има избрани изпълнители на строителните работи на обходния път и на новия виадукт. Подписани са договорите за строителния надзор. Планира се ремонтът на пътното трасе да започне в началото на есента тази година със срок на изпълнение 10 месеца. Строителството на виадукта ще бъде реализирано през 2022-ра година.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук