ЗАВЪРШИЛИТЕ ГИМНАЗИЯ СЕ ОСИГУРЯВАТ ЗДРАВНО САМИ

контакти

Учениците, завършили вече гимназия, трябва да се осигуряват за здраве сами докато станат студенти или започнат работа, напомнят от офиса на НАП в областния град.

Причината е, че в периода между завършване на средно образование и започване на академична година във висшето учебно заведение, бившите ученици не се осигуряват от бюджета, тъй като не попадат в нито една от двете категории – „ученици“ или „студенти“. През това време те следва сами да заплащат вноските си за здравно осигуряване, които са в размер на 16,80 лв. на месец. За първия месец от периода на самоосигуряване – юли, вноската трябва да се преведе най-късно до 25 август. В противен случай младежите може да се окажат с прекъснати здравно-осигурителни права.

В същия срок еднократно се подава и декларация Образец 7. Формулярът може да бъде разпечатан от интернет страницата на НАП и подаден след това не само на място в Приходната агенция, но също по пощата като писмо или по интернет с електронен подпис. Отново на интернет страница в рубриката „Електронни услуги със свободен достъп“ всеки може да проверява и следи здравния си статус, което става напълно безплатно с въвеждане на ЕГН.

От НАП уточняват още, че изключение правят зрелостниците, веднага започнали работа, след завършването си и осигурявани от работодателите си.

Подробности или помощ при попълването на декларации и платежни нареждания за внасяне на осигуровки  хората могат да получат на телефон 0700 18 700, на цената на един разговор. 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук