Забраняват с регламент необоснованото блокиране на потребители при пазаруване онлайн

контакти

„Повече от половината уебсайтове блокират потребителите на основата на националност или местожителство. Нов Регламент преустановява това и създава условия за един по-справедлив пазар в интернет. Българските потребители ще могат да пазаруват онлайн в целия ЕС по-достъпно”, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел. Това тя каза непосредствено след гласуването на Регламента за забрана на необосновано блокиране на потребители при пазаруване онлайн (геоблокиране).

Ева Майдел разясни и конкретните случай, в които геоблокирането е необосновано. „Новите правила определят три ситуации, при които са изключени каквито и да са причини за различно третиране на клиенти от различни държави-членки на ЕС, а именно: продажбата на стоки без физическа доставка, където потребителят сам организира доставката; продажбата на услуги, предоставяни по електронен път, например интернет хостинг и продажба на услуги с конкретна локация, например, от България купувате билети за музей в Италия.“ Новият регламент ще направи така, че потребителите ще могат да ползват свободно разплащателните си карти без значение от коя държава са издадени. „В момента има случаи, в които продажбата може да ви бъде отказана, защото въпросният френски онлайн магазин, работи единствено с френски карти, например.“, пояснява още евродепутатът.

Регламентът за забраната на блокирането на географски принцип бе сред приоритетните досиета в Европарламента през 2017-а. Законодателите постигнаха съгласие в рамките на 18 месеца. „Това е поредната бариера, която премахнахме пред единния цифров пазар. Освен че вече можем да пътуваме без роуминг, до края на годината ще можем да ползваме абонаментите си за телевизия и филми (бел.ред. Регламент за преносимост), където и да се намираме в ЕС и ще се наслаждаваме и на по-добро третиране при онлайн пазаруването (бел.ред. Регламент геоблокиране).”, добави българският евродепутат Ева Майдел.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук