Забраниха питейната вода в село Светлина заради уран

Наложена е забрана водата в димитровградското село Светлина да се използва за питейни нужди и приготвяне на храна. Това става ясно от съобщение на Регионална здравна инспекция /РЗИ/ – Хасково, публикувано днес на страницата на инспекцията. Ето и какво гласи то:

Във връзка с установени отклонения по показател „естествен уран”, на основание получени на 28.09.2017г. от „ВиК” ООД – Димитровград протоколи от изследвания, се ограничава употребата на питейната вода в с.Светлина, общ. Димитровград за питейни нужди и приготвяне на храна от населението.

Видно от приложените протоколи се установяват завишени стойности по показател „естествен уран” в пробата вода от с. Светлина, общ. Димитровград – 0.042 ± 0,003mg/l (при норма 0,03mg/l). Изследванията са извършени в Изпитвателна лаборатория „ЕКОЛАБ” към „ДИАЛ” ООД

Водата може да бъде ползвана без ограничение за хигиенни цели /къпане и миене/.

РЗИ-Хасково е издала и връчила предписание №211/28.09.2017г. на  управителя на „ВиК” ООД Димитровград, за осигуряване на вода за питейни нужди за населението на с.Светлина, общ. Димитровград /бутилирана вода или с водоноски/.

    Периодично ще бъде предоставяна допълнителна информация при получаване на нови резултати.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук