ЖЪТВА: ГОСТИ РАЗВЪРТЯХА СЪРПОВЕ В СТРАНСКО, КМЕТЪТ – И НА КОМБАЙН

контакти

Без високи гости от столицата преминаха този път ритуалното зажънване и традиционен събор в село Странско. Празника уважиха общинският кмет Иво Димов, депутатът от ГЕРБ Владимир Митрушев, началникът на областната служба „Земеделие” – Дора Ангелова, представители на администрацията, общински съветници. Дойдоха партньори на земеделците от кооперация „Доверие”, самодейни колективи от близо и далеч подкрепиха колегите си от читалище „Пробуда-1910” в желанието да зарадват присъстващите с богата програма.

Както всеки път, съборът започна с ритуално зажънване на блок преди селото. С паламарки и сърп в ръце по-личните гости направиха ръкойки с наричане за берекет на нивите, здраве за стопаните! Оставиха и пара като благодарност за посрещналите ги на нивата читалищни групи, които, освен че предадоха експресни уроци със сърпа, дариха на жътварите песен от сърце. И, за да се съчетаят традициите със съвремието, кметът Иво Димов яхна комбайн и след бърз инструктаж навлезе в посевите.

Съборът после продължи в селото с трапези, хора и фолклорна програма. От трибуната гостите поднесоха поздравления. Имаше малък базар, фирми за земеделска техника и торове показваха свои продукти. Глас изви  народният певец Тодор Кожухаров, читалищни състави пяха и свириха на сцената. Изпълненията проследи жури, което след края на празника награди най-добрите.

Фотоалбум с кадри от събора вижте на фейсбук-страницата ни: https://www.facebook.com/VestnikIzvestnik

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук