ЖЪТВАТА ПОДРАНЯВА, ОЧЕРТАВАТ СЕ ДОБРИ ДОБИВИ

контакти

[quote]СЪС СЪРПОВЕ И ПАЛАМАРКИ ОТКРИВАТ НАЦИОНАЛЕН СЪБОР В СТРАНСКО[/quote]

auto-bannerЖътвата ще подрани тази година. Кампанията ще започне с 10 дни по-рано, съобщи председателят на земеделската кооперация в Странско Петко Николов.

Зимата беше необичайно топла. Високи, за сезона, бяха температурите от януари до април. Ечемикът ще го започнем на 11 юни, пшеницата – малко по-късно, коментира Николов.

Според него, добивите, засега, се очертават като добри, като важно е времето да се задържи благоприятно. Над 500 кг от декар са очакваните добиви на ечемик и пшеница, рапица – 300-400 кг.

Чува се, че цената на зърното ще бъде ниска. Дано тази информация се опровергае. Добре ще бъде, ако е около 30 ст., не по-малко, конкретизира председателят на кооперацията.

На 11 май в Странско се организира поредното издание на Национален фолклорен празник: „Тракийски жътварски събор“. Програмата започва в 10:00 часа, с ритуално зажънване на полето. Ще хванем сърпове и паламарки, за да покажем на младите как едно време се е жънало, коментира кметът на населеното място Фильо Стоев.

В 12:00 часа събитията продължават в центъра на селото. Те включват фолклорна програма, лятно изложение „От нивата до трапезата“, срещи на земеделски производители, представяне на селскостопанска техника.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук